Олександр Новицький «оживив» картини геніального тернопільського художника (відео, фото)

Znimok-ekrana-2016-12-09-o-18.38.13

Атмосферне виконання «Очеретяного кота» та неординарні картини відомого на весь світ українського художника Івана Марчука, які ожили завдяки роботі програміста, – саме такий мікс нещодавно поєднався в відеоарті вінницького гурту на пісню «Блукати».

Нове відео на пісню «Блукати» вінницького гурту «Очеретяний кіт» вже відзначили декілька музичних порталів. Для створення візуальної картини режисер Олександр Новицький використав роботи відомого на весь світ українського художника Івана Марчука. Слова та музику до нової композиції написав Павло Нечитайло ( учасник гуртів Zapaska та «Пропала грамота», а ще – хороший друг гурту), повідомляє Вежа.

Автором такої незвичної ідеї відеоарту є учасник гурту Роман Кріль.

- Я був на виставці робіт Івана Марчука і вони мене сильно вразили, тоді я попросив подругу фотографа сфотографувати картини. Далі знайомий нашого менеджера Олександри Тарас – талановитий програміст та творча людина поєднав ці робити на свій розсуд, враховуючи наші незначні корегуючі побажаннями. З ним ми особисто були незнайомі, бачились всього один раз і то випадково. Все робили через Інтернет – ніякої романтики, окрім того, що все це було в кайф, – ділиться історією створення відеоарту Роман.

Родзинкою цього відео є те, що тут не просто підібрані картини Івана Марчука, а вони насправді живуть – йде сніг, стелиться туман, з’являється дим, грають музичні інструменти, взаємодіють персонажі. В певний момент здається ніби потрапляєш у казку. Самі учасники гурту говорять, що це поєднання більше емоційне, ніж змістовне, але воно їх дуже захоплює.

- Цікаво, що сам художник не знає про такий творчий експеримент. До художника ми не дісталися. Сподіваюся, що це творче поєднання може буде йому до вподоби – говорить Роман Кріль.

Для режисера Олександра Новицького це перший подібний досвід. На роботу над картинами він загалом витратив близько 70 годин.

- Колись давно я займався фотографією і з того часу у мене залишилася одна ідея – зняти кліп. Саша (менеджер гурту “Очеретяний кіт”) запитала у мене, чи робив я колись ролики, мультики або якісь інші відеокліпи для пісень і потрапила в точку, так як ідея зробити кліп через певний час нікуди не поділася. Я ніколи нічого такого не робив, це перша така співпраця, але маю певний досвід пов’язаний з моєю роботою: я робив анімацію для комп’ютерних ігор (прості флеш-ігри для соціальних мереж, камінчики, кульки). Кліп зроблений в adobe after effects, програму вчив по ходу, – розповідає про процес роботи Олександр Новицький.

Режисер вважає, що картини допомагають краще розкрити пісню, а пісня самі картини. Із творчістю Івана Марчука раніше він знайомий не був, але радий, що завдяки такій співпраці відкрив для себе нового художника.

Довідка

Іван Марчук – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. Народився 12 травня 1936 року на Тернопільщині. У доробку митця приблизно 5000 картин. За версією британської газети The Daily Telegraph його ім’я входить до сотні геніїв людства, які створюють багатовимірний образ сучасного світу і, випереджаючи час, визначають напрямки і перспективи розвитку постіндустріальної цивілізації.

Вибір читачів за тиждень

Відео