11 грудня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

Ваврик Йосиф (1889, с. Лосяч, Борщівського району – рік смерті невідомий) – меценат, педагог.

ваврик
ваврик

Захарчук Євген (1882, с. Гадинківці, нині Гусятинський район — 13 серпня 1938, м. Київ) — український театральний актор. Грав коханців та характерні ролі, у молодості співав в оперетах.

200px-ZaharchukIevhen.jpg
200px-ZaharchukIevhen.jpg

Лабуткін Дмитро (1986 у м. Кременець (за іншими даними — с. Білокриниця Кременецького району) — 16 лютого 2015, у районі Дебальцевого Донецької області) — український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз». Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Дмитро перебував у БТР, що рухався у складі колони. 19 лютого терористи надіслали дружині Дмитра відео із записом з місця бою обабіч залізничної колії, де були тіла загиблих поряд із розбитим БТРом. Пізніше інформацію про смерть кореспондента підтвердила волонтер «Офіцерського корпусу» Алла Борисенко («Чонгар»). 20 березня 2015 у Дніпропетровському морзі підтвердили, що одне з тіл загиблих українських військовиків, доставлених з Дебальцевого, належить Дмитру.

Дмитро_Лабуткін
Дмитро_Лабуткін

Мельник В'ячеслав (1988, с. Сєвєрний Усть-Янського району Якутії (РФ) — 20 січня 2015, поблизу Донецька) — український військовик, навідник зенітно-артилерійського підрозділу 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади.

Від 2 років проживав у с. Білокриниця Кременецького району Тернопільської області. У 1995—2004 навчався в Білокриницькій школі, після закінчення якої поїхав з батьками в Італію. Загинув 20 січня 2015 у боях за аеропорт Донецька від крововтрати, численних проникаючих вогнепальних поранень грудної клітини та живота.

Мельник_В'ячеслав_Олександрович
Мельник_В'ячеслав_Олександрович

Чубатий Микола (1889, Тернопіль — 10 липня 1975, Петерсон, США) — історик української церкви і права, педагог і публіцист, дійсний член НТШ (з 1928; засновник і перший голова Американського Відділу НТШ); український суспільний і католицький діяч.

Микола_Чубатий
Микола_Чубатий

Цей день в історії Тернопілля:

1917 року – серед старшин фронтових формацiй, якi базувалися в землянках гуштинського лiсу бiля Збруча  відбулась таємна нарада з приводу намiрів австрiйських властей приєднати Галичину до новостворюваної польської держави, проти чого рiзко запротестували стрiлецькi частини.

2003 року – помер ревний Христовий священик та відважний патріот, протоієрей отець Роман Ганкевич зі славного священичого роду Ганкевичів-Левицьких. Народився 27-го листопада 1923 року в с.Більче Золоте на Тернопільщині в знаній священичій родині о. Михайла і Анни Левицьких. Голова Товариства св. Андрія. В 1975 кардинал Йосип Сліпий найменував його почесним крилошанином Львівської архієпархії. Шевченківська медаль КУК.

Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році.

У відповідній резолюції Генеральної Асамблеї відзначена особлива актуальність дій, спрямованих на стійкий розвиток гірських регіонів.

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.

Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домом майже 10 відсотків населення. Це - заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі.

гори
гори

Благодійність є однією з форм безкорисливої допомоги і часто стає тим «рятівним колом», яке дозволяє людям, що потрапили у біду, справлятися з непростою ситуацією, або хоча б не допускати розвитку ще більш згубних наслідків.

13-го грудня 2007-го року Указом Президента України № 1220/2007 в незалежній Україні було встановлено окреме офіційне свято - День благодійництва. Цей день відзначається щорічно в кожну другу неділю грудня. Метою установи цього Дня є підтримка громадських ініціатив, відверте прагнення українського суспільства до принципів милосердя і гуманізму, активне сприяння розвитку благодійної діяльності, підтримка організацій та структур, що займаються подібною діяльністю в умовах нашого сучасного суспільства.

В 2016 році День благодійності припадає на 11 грудня.

a416dc1d45f09c2e5aff616c403cca1e170775ef
a416dc1d45f09c2e5aff616c403cca1e170775ef

11 грудня відзначається Міжнародний день танго. Поява цього свята пов'язана з днем народження «короля танго» Карлоса Гарделя - відомого аргентинського співака й актора. Він з'явився на світ саме цього дня в 1887 році.

Святкування дня танго відбувається в дусі протиборства, яке стало філософією цього експресивного й красивого танцю. У центрі танго — відносини чоловіка й жінки, їх пристрасть і конфлікти, ревнощі й кохання. Найбільш часто, танцюючи танго, партнери навіть не дивляться в очі одне одному, спілкуючись лише мовою тіла.

З цим святом пов'язана традиція проведення конкурсів на краще виконання танго. Оскільки цей танець повинен бути імпровізаційним, у ньому дуже важливо, щоб партнери відчували емоції й ритми одне одного. Кульмінацією всього танцю є пауза, під час якої партнери завмирають в обіймах, ведучи безмовний діалог у незримій напрузі.

Свято танго відзначається не тільки на батьківщині танцю — в Аргентині, а й в усьому світі. Популярність танго не згасає протягом багатьох років.

5_3
5_3

Всесвітній день хворого на бронхіальну астму має щорічний характер і проводиться 11 грудня. Бронхіальна астма - одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. За статистикою більше 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають цим захворюванням.

Нагадаємо, що вперше Всесвітній день боротьби проти астми став відзначатися в 1998 році в більш ніж 35 країнах і був приурочений до Всесвітнього наради по бронхіальній астмі, що проходила в Іспанії, м. Барселона.

Всесвітній день боротьби проти астми був заснований за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, основним його завданням є поліпшення обізнаності лікарів, пацієнтів та населення про це захворювання, привернення уваги громадськості до вирішення проблем, пов’язаних з астмою, і підвищення якості медичної допомоги пацієнтам з астмою.

З 1998 року Всесвітній день боротьби з астмою проводився в перший вівторок травня, за останніми даними, зараз, відзначається 30 травня спільно з Всесвітнім днем хворого алергією.

astma__600
astma__600

Іменини сьогодні святкують Василь, Григрій, Федір, Степан, Серафим.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео