Антибіотики будуть продавати тільки за рецептом?

Саме над такою ініціативою працює комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Про це під час робочого візиту в Тернополі повідомила голова комітету Ольга Богомолець.

Комітет пропонує віднести антибіотики до групи препаратів, які відпускаються в аптечній мережі виключно за рецептом лікаря, пише «Номер один».

За словами Ольги Богомолець, щороку українці витрачають понад 15 млрд. грн. на придбання антибіотиків. 50% з них купуються безпідставно.

– Як тільки людина починає кашляти або чхати, у неї піднімається температура. І це нормальне явище. Температура протрималася два-три дні і людина йде в аптеку та призначає собі антибіотик. Ніде в європейській країні ви не знайдете цих препаратів у вільному продажі, тому що вони викликають антибіотикорезистентність. Через два дні у людини знижується температура, але не через ліки, адже ми знаємо, що антибіотики не впливають на віруси, а просто організм подолав вірус. Натомість бактерії, які є в організмі, звикли до препарата. Сотні тонн антибіотиків використовуються в сільському господарстві. І ми їх споживаємо з продуктами тваринництва, – каже Ольга Богомолець.

Саме тому комітет Верховної Ради звернувся до Міністерства охорони здоров’я з проханням віднести  антибіотики до переліку медичних засобів, які продаються лише за рецептом лікаря.

Очевидно, що така ініціатива депутатів сприйметься громадою неоднозначно. Адже це означає, що у випадку захворювання треба звертатися до медичного закладу. Зважаючи, що великий відсоток українців бере на себе функції лікарів і займається самолікуванням, люди можуть бути незадоволені тим, що доведеться витрачати час на поліклініку.

– Одразу ж виникне питання, що громадяни не захочуть сидіти у черзі до лікаря, – роздумує Ольга Богомолець. – Тому вони мають бути електронними. Ви коли-небудь бачили чергу в приватній клініці? І в державній немає бути.

Ще одна ініціатива комітету Верховної Ради пов’язана з досвідом Тернопільщини. У свій час наш регіон став єдиним, який відмовився ліквідовувати педіатрів. Інші області пішли на такий крок і тепер потерпають від того, що маленькі діти сидять у єдиній черзі з дорослими до сімейного лікаря.

– Я особисто підтримую сімейну медицину, але в деяких випадках певні зміни просто були не на часі. Ми не можемо забезпечити регіони сімейними лікарями, тому звертаємося до МОЗ із проханням повернути педіатрів, які були вилучені, поки сімейна медицина вийде на правильні щаблі розвитку, – зауважила Ольга Богомолець.

Вибір читачів за тиждень

Відео