Святослав Черній: «Жінка — це абсолютно магічний та надзвичайний мікрокосмос» (фото)

unnamed (13)

В автора «Теплих історій мрійника» Святослава Чернія вийшла нова книжка «Теплі історії для неї». І вона про неї, тобто навіть про них, жінок, — різних і схожих.

Я поспілкувалася зі Святославом про жіночність, стосунки, сюжети, характери а ще, звісно, про дива.

unnamed (11)
unnamed (11)

— Перше запитання дуже очевидне та банальне. Чому ти вирішив писати «Теплі історії для неї»? Тобто чому саме для неї?

— А для кого ж іще? У всіх незрозумілих випадках cherchez la femme. Я люблю спостерігати за всім, за жінками зокрема. Їхні хода, жести, звички, хитрощі, бажання у будь-якій ситуації зберегти жіночність — у кожної жінки це виходить неповторно. Наведу приклад: книжковий склад. Пакування, транспортування 20-тикілограмових коробок. Знаєте, що роблять деякі жінки-працівники під час перерви? Парфумляться.

Жінка — це абсолютно магічний та надзвичайний мікрокосмос, який ціле життя зачаровує та затягує так, що ти мимохідь поправляєш зачіску та вкладаєш плани, як стати кращим.

— З чого почалася ідея збірки?

— Точно пам’ятаю, що назва «Теплі історії для неї» з’явилась ще до того, як ми з редакторкою Ю. Шутенко підібрали назву для першої книжки. А сюжет… загалом з поняття «жіночність». Ось що для Вас жіночність? Яка вона? Вона така ж різна, як самі жінки. Я люблю над цим поміркувати. Десь у тих роздумах і визрів план книжки. Багато мотивуючих подій збагачувало проект. Остання в часі — споглядання на святкуванні 70-ї річниці шлюбу двох людей… Уявіть, сімдесятої!

unnamed (14)
unnamed (14)

Чи є відмінності у тому, як ти писав «Теплі історії мрійника» й «Теплі історії для неї»?

— Первинно «Теплі історії для неї» задумувались як збірка різноманітної за формою малої прози. Монологи від першої особи чергуються з сюжетними історіями, де присутні кілька дійових осіб, застосовані прийоми, в яких автор несподівано стає одним із другорядних персонажів, і чинить вплив на дії головного героя. Чому?

Із власного досвіду скажу, що читання оповідань серії «Теплі історії…» іноді нагадує приказку «від любові до ненависті один крок». Коли ти читаєш одне за одним 5-6 теплих, але схожих між собою історій, є ризик отримати перенасичення. Тому задумав 50 абсолютно різноформатних історій, щоб їх можна було читати більше, ніж п’ять за раз, і при тому залишатися в гармонії та примножувати душевний тонус.

Відмінність «Теплих історій для неї» від попередньої збірки у тому, що тут є чіткий фокус на сім’ю та дотичне до неї, а «Теплі історії мрійника» — магічна торбинка з найрізноманітнішою тематикою.

Що тобі дала нова книжка? Чи вдалося поглянути на Неї (а отже на збірний образ жінок) під іншим кутом?

— Розглядаю збірку як підсумування накопиченого матеріалу, що дав можливість перейти на новий рівень дослідження жінки. Не факт, що це дасть якісь відмінні результати, але 100% стане підтвердженням, що незалежно від статі всі ми хочемо бути просто щасливими. Дуже люблю фразу з фільму «Доживемо до понеділка». На запитання «Що таке щастя?» пролунала відповідь: «Це коли тебе розуміють». Ключ до щастя в сім’ї — це розуміння потреб партнера. Це значить набагато більше, ніж фраза «я тебе люблю».

Натомість щодо збірного образу жінок, то виглядає на те, що це наша проблема, земних істот: ми все намагаємося зібрати до однієї торби. Воно ніби й вдається, адже всі хочуть любові, щастя… Але любов буває різною, як і жінки.

І, якщо вже мовити про Неї, то яка вона — та, якій ти розповідаєш історії?

— Дуже різна і багатоосібна. Це спогад, реальність і мрія. Від мами, дівчинки, з якою я в дитинстві грався у дворі, першої серйозної симпатії, дружини і аж до дочки, внучки, правнучки…

Говорячи про Неї, не можна не згадати про Нього та їхні стосунки. Що, на твою думку, є вирішальним чинником того, щоби стосунки були приємними та комфортними для обох?

—  У гармонійному шлюбі чітко прослідковується полюсність. Незалежно від того хто «плюс», а хто «мінус», батарейка не працюватиме, якщо у сім’ї буде два «плюси» чи два «мінуси». На мою думку, саме відмінне, полюсне бачення світу, а проте спільні цілі дають комфортні та гармонійні стосунки.

А ще у шлюбі дуже важливо вміти слухати партнера і чути саме його, а не власні інтерпретації…

І наостанок. Як часто дива трапляються у «Теплих історіях для неї»? І про що ти нині мрієш?

— Я надіюсь, що після прочитання «Теплих історій для неї», із читачами частіше траплятимуться дива. У книжці вони заховані в кожному оповіданні. Десь на найвиднішому місці, а десь між рядків. Всі ми, незалежно від способу буття, віримо та надіємось на дива.

Мрію, щоб люди були уважнішими один до одного та менше зациклювались на негативному. Позитивно налаштована людина бачить благо у подиху… А це, здавалося б така проста, непомітна річ… Анна Золотнюк

Фото надані Святославом Чернієм.

Вибір читачів за тиждень

Відео