Нова поліція допомагає екс-регіоналам тиснути на тернопільських підприємців та приховувати правду?

Screen Shot 12-13-16 at 08.56 AM

Досі не завершилася справа щодо пожежі, яка виникла в ніч з 4 на 5 серпня 2015 року в центрі Тернополя в будинку №1 по вул.Сагайдачного.

Підприємець, який орендує приміщення для піцерії, вважає, що нова поліція не лише затягує справу, але і робить все, щоби завести слідство хибним шляхом.

На думку адвоката Андрія Федоришина, що представляє інтереси підприємця, поліція замість того, щоб розслідувати причину загоряння (яка, до речі вже встановлена) та пошуку винних, намагається довести, що загоряння сталося через піч, якою користувалися в піцерії.

Для цього в поліції навіть готові йти на процесуальні порушення.

В грудні 2015 року завершено проведення металографічної експертизи, згідно з якою речові докази з місця події (металеві кульки, що знайдені на 3-му поверсі) є наслідком первинного короткого замикання. Цю ж причину пожежі озвучив на прес-конференції і тодішній заступник начальника ГУ НПУ в Тернопільській області – начальник слідчого управління К.Попіль.

Відразу після цього, у поліції почалися «танці з бубнами».

Замість одного слідчого, без будь-яких пояснень та видимих причин, призначають іншого. Підприємцю надходять погрози фізичної розправи, але замість того, щоб їх розслідувати, заяви про погрози додають до інших матеріалів справи про пожежу.

Після призначення нової пожежно-технічної експертизи (попередня так і не завершилася, однак чому первинна постанова про призначення експертизи не влаштовувала слідчого - невідомо), залучено нового експерта, що призвело до значного затягування розслідування. Стару постанову слідчий відкликає звичайним листом, хоча у відповідності до закону, повинен це зробити у вигляді прийняття спеціального рішення - постанови.

«До речі, експерта з Вінниці слідчому «підказали» з боку інших потерпілих, - впевнений адвокат. – «А видимих та зрозумілих нам мотивацій заміни експерта немає».

Вже новим експертам слідчий направив 10 питань, з яких у 4-х просять дати відповідь на загальні питання, і в 6 – шукають можливі недоліки печі, якою користувалися в піцерії. Однак, жодних запитань про можливі порушення пожежної безпеки безпосередньо на 3-4 поверхах, де відбувалася сама пожежа і де вилучили речові докази короткого замикання, слідчим не поставлено.

Всі ці дії, на думку адвоката, зрежисовані та «підживлені» директором ТзОВ ТРК «Тернопіль» (чи її представниками), що є власником приміщень на 3-му та 4-му поверхах згорілої будівлі, екс-депутаткою обласної ради від Партії регіонів, сестрою відомого екс-регіонала Ореста Муца Ярославою Пялою.

Саме вона спочатку не допускала слідчих до огляду місця події (питання було вирішене тільки на підставі рішення суду). Після того, як слідчих нарешті було допущено, вони на поверхах, що належать підприємству, яке очолює пані Пяла, знайшли саморобні скрутки електропроводів та тканину із запахом дизпалива. Надалі саме після її скарги без видимої причини та пояснень міняють слідчих, а ті – експертів. Саме Пяла пише скаргу в Держархбудінспекцію та вимагає призупинити діяльність піцерії та іншого магазину на першому поверсі будівлі (згодом ці приписи скасовано в судовому порядку).

Всі наведені факти та обставини, на думку адвоката, вказують на те, що поліція займається обслуговуванням забаганок екс-регіоналки Пялої замість того, щоб завершити розслідування та притягнути винних до відповідальності. Користуючись процесуальними нормами, слідчі працюють зовсім не на встановлення результату, чим підривають довіру українців до змін у правоохоронній системі.

Вибір читачів за тиждень

Відео