Тернополянин в Одесі творить екологічні дива (фото)

в4

Хлопець родом з Тернополя спеціально приїхав до Одеси, щоб розробляти свій проект. Зараз винахідник робить з вторинної сировини невеликі речі - ручки і іграшки, але в майбутньому хоче налагодити масову переробку пластику і створювати з відходів вуличні меблі.

Більшість одеситів викидають пластикові пляшки не задумуючись. Але це не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, використаний пластик можна переробляти, причому навіть у себе вдома. Принаймні так робить Євген Хлєбніков - він винайшов для цього спеціальний прилад. Деталі купував на ринку і замовляв в Інтернеті. А ідею запозичив у голландського інженера Дейва Хакінса, повідомляє 1tv.

в2
в2

«Є мрія зупинити забруднення планет пластиковими відходами. І я працюю над реалізацією цієї ідеї. І нам потрібно довести, що пластик - це дорогоцінний ресурс і його не потрібно викидати. Пластик збирайте. Ми з нього зробимо щось корисне для міста або для вас особисто», - розповів винахідник з Тернополя Євген Хлєбніков.

Спочатку пластик сортують за кольорами, потім його подрібнюють і плавлять за допомогою апарату для дроблення, який обійшовся чоловікові у 100 доларів. З пластика можна зробити все, що завгодно, від ручок і пружин для блокнотів, до ялинкових іграшок.

в1
в1

Допомагають Євгену студенти одеського екологічного університету. Вони дуже захопилися ідеєю переробки пластику і намагаються кожен день використовувати вторинну сировину по максимуму.

«Навіть, якщо ми не можемо утилізувати пластик, то потрібно правильно його викидати. Це може скоротити площі звалищ. Якщо ми будемо стискати і пресувати пластик, то площа звалищ зменшиться на 30%», - зазначив студент ОДЕКУ Владислав Михайленко.

Екологи підрахували, якщо кожен одесит щорічно буде викидати сміття на один грам менше, то обсяг міського звалища скоротиться на 358 тонн. Звичайно, ситуацію могло б змінити будівництво сміттєпереробного заводу, але поки в Одесі про це тільки говорять.

в3
в3

«Теоретично переробка вторинної сировини дуже вигідна за межами України, за кордоном. У нас немає великих сміттєпереробних заводів. Коли немає обсягів, воно не прибутково. Такі люди як Євген піклуються про майбутні покоління », - розповіла викладач ОДЕКУ Ірина Тонконог.

Євген зібрав вже 12 тисяч гривень для створення устаткування, яке дозволить переробляти пластик в великих кількостях і робити з нього лавки для парків і скверів. А найближчим часом він хоче оголосити масовий збір вторинної сировини.

Вибір читачів за тиждень

Відео