Орест Сарматський

Агро-новини 18 грудня

0811 (Copy)

Новини аграрного сектору

Україна ввійшла у п’ятірку країн-лідерів з виробництва ячменю

Україна за обсягами виробництва і експортування зерна ячменю (9,7 млн т, 6,75% світового виробництва) займає четверте місце у світі після ЄС (59,6 млн т, 41,45%), Росії (18,0 млн т, 12,52%) та Австралії (9,9 млн т, 6,75%).

Про це заявив на загальних зборах НААН директор Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Віктор Кириченко.

За його словами, в Україні ячмінь займає 12% загальної посівної площі. За останні роки площі під ячменем відчутно скоротилися (від 5,80 млн га у 2003 р. до 3,20 млн га у 2016 р., тобто у 1,8 разів) за рахунок розширення площі посіву під кукурудзою (у 3,1 рази), соняшником та соєю. Але урожайність зросла до 3,13 т/га, хоч це дуже мало у порівнянні зі світовою (до 7,0 т/га у ЄС).

181201 (Copy)
181201 (Copy)

«В Україні селекція ячменю ярого має значні досягнення. Вітчизняні селекційні здобутки конкурують з досягненнями селекціонерів Німеччини, Франції, Чехії, Данії, Нідерландів, Канади, Великої Британії, Росії та інших країн. В Україні селекцією ячменю ярого займаються 11 установ мережі НААН, два вищих навчальних заклади та три приватні фірми», — зазначив він.

Також додав, що дохід від експорту зерна ячменю складає біля $800 млн.

Створювати кооператив менше, ніж з 50 людей немає сенсу — Павличенко

Кооперація — найдешевший спосіб вирішення соціальних проблеми села і недопущення соціальної напруженості в суспільстві. Підтримка фермерів – це сприяння їхньої самозайнятості. Про це на ІХ Всеукраїнській конференції з міжнародною участю «Молочний бізнес — 2016» розповів незалежний експерт Михайло Павличенко.

«Як здійснюється кооперація між фермерами? В мене є сівалка, в тебе є косарка і ми їх один одному позичили. З точки зору закону про кооперацію, це не кооперація взагалі, тому, що там дається визначення кооперації як стосунки між юридичними особами. Але це найпростіша форма кооперації, вона не вимагає утворення юридичної особи і здійснюється оперативно», — зазначив чоловік.

181202 (Copy)
181202 (Copy)

Така кооперація буде поступово утворюватися в Україні, бо вона життєвонеобхідна для наших фермерів. Але за умови, якщо будуть існувати самі фермерські господарства. Нині їх кількість скорочується і конкурувати з великими бізнесом їм все далі складніше.

За словами експерта, в Україні організована невелика кількість кооперативів або за донорські кошти, або за сприяння коштів технічної допомоги. Одні з них працюють досі, як наприклад Вінницький. Проте, цей рух не знайшов поширення в Україні, бо він без сторонньої допомоги не рухається.

Для створення кооперативу потрібні значні витрати пов’язані з початком роботи (приміщення, необхідне технічне обладнання). Також, кооператив не буде рентабельний при менше 50 осіб.

«При 50 особах він виходить в нуль, а люди не отримують кращої ціни за молоко, вони не мають мотивації. Для того щоб люди мали вигоду, в господарстві повинно бути 100-200 осіб. Без масштабної допомоги держави ніяка кооперація населення в нас іти не буде», — констатує експерт.

Голландська фірма розробила велетенський захоплювач силосу

Голландська фірма AP Machines розробила велетенський захоплювач, котрий може за один підхід взяти 12 м3 силосу, повідомляє Тraktorist.ua з посиланням на profi.com.

Він був створений у Техасі, США, для великої біогазової установки. Захоплювач шириною 5,5 м та вагою 11 т за кілька хвилин може завантажити фургон місткістю 48 м3 всього за 4 підходи.

181203 (Copy)
181203 (Copy)

Тестовий агрегат був встановлений на колісний навантажувач Komatsu WA600і. Зараз працює з буртом сорго розміром 80х50 м. За умов, що все пройде успішно, розробники планують не тільки збільшити розмір бурта на 400%, а й зробити 10 таких же захоплювачів.

Вибір читачів за тиждень

Відео