Орест Сарматський

Саркофаг вірменського пароха відновлено у 250-річній церкві на Тернопільщині (фото)

заставка (Copy)

Греко-католицька парафія Пресвятої Тройці у Бережанах передала храм вірменам

Вірменська церква десятиліттями знаходилась у напівзруйнованому стані біля греко-католицькому храму у Бережанах.  Вона входить до місцевого Державного історико-архітектурного заповідника, є пам’яткою місцевого значення, проте коштів на її реставрацію, а навіть просто на підтримання в стані консервації не виділялося –повідомляється на сайті   Тернопільсько - Зборівської Архиєпархії УГКЦ.

Парафіяни церкви неодноразово звертали увагу на будівлю, що стояла за декілька кроків від їхнього храму. Хоч особливої потреби у зайвому приміщенні парафія не мала, все ж таки заради ремонту та збереження історичної пам’ятки вирішили взяти її у користування та створити тут церкву для дітей. Вірменський храм має обгороджене подвір’я на відміну від церкви Пресвятої Тройці, що знаходиться посеред площі міста. За задумом парафіян, саме це подвір’я було безпечним для дітей у проведенні літніх таборових заходів.

DSC00625 (Copy)
DSC00625 (Copy)

Відновлення вірменської церкви очолив декан Бережанський отець Михайло Бугай. У листопаді 2011 року розпочалися відновлювальні роботи силами греко-католицької громади: було скріплено фундаменти, підмуровано пошкоджені стіни, повністю перемуровано зруйнований правий притвор з тесаного каменю та над ним відновлено склепіння з цегли. Відновлено дах храму. Скріплено арки стелі та виконано армований пояс.

DSC00620 (Copy)
DSC00620 (Copy)

У ході відновлювальних робіт замінено 85% дерева несучої конструкції даху. Для перекриття використовувалася стара керамічна черепиця, яку громада скуповувала в околиці. Деякі люди, що її продавали, дізнаючись, що це для храму у Бережанах, відмовлялися від оплати за неї. Було наново покрито купол булатним металом. Три хрести даху були виконані у вірменському стилі ковалями з Тернополя. Відремонтовано також вікна храму, зберігаючи попередні металічні рами. У середині храму відновлений саркофаг з похованням вірменського пароха, що знаходиться між святилищем та навою.

DSC00627 (Copy)
DSC00627 (Copy)

DSC00628 (Copy)
DSC00628 (Copy)

Вірменська громада м. Тернополя звернулася до парафії з проханням передати храм у їхнє користування, оскільки це єдиний вірменський храм, що зберігся на Тернопільщині. Бережанська громада пішла на зустріч громаді Вірменської Апостольської Церкви. Було підписано меморандум про спільне майбутнє використання храму. Вірменський священик, що навідуватиме вірменську церкву у Бережанах має осідок у Чернівцях.

DSC00618 (Copy)
DSC00618 (Copy)

DSC00600 (Copy)
DSC00600 (Copy)

DSC00602 (Copy)
DSC00602 (Copy)

DSC00599 (Copy)
DSC00599 (Copy)

DSC00595 (Copy)
DSC00595 (Copy)

DSC00594 (Copy)
DSC00594 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео