Віра Олександрович

Експерти і депутат не можуть добитися прозорості у міськраді Тернополя (фото)

ьььььььььььььььььььььььььььььььь

Публічність органів місцевого самоврядування Тернополя залишається низькою, хоча поступ - помітний. Такий висновок зробили експерти.

Результати досліджень громадянської мережі «ОПОРА» голова Правління громадської організації «Спілка Молодіжного Самоврядування» Ігор Процик озвучив сьогодні, 21 грудня.

Так от, прозорості у роботі міської ради Тернополя, на його думку, - досі недостатньо. Утім, порівняно із минулими роками ситуація таки покращилася. Нагадаємо, у кінці 2014 року, завдяки подібним дослідженням, експерти помістили Тернопільську міськраду через низький рівень публічності аж на 13 місце серед 24 обласних центрів України. Лідирували тоді Івано-Франківськ і Вінниця.

ююююююююююююююююююю
ююююююююююююююююююю

- Частково зміни на краще пов’язані зі вимогами законодавства, - вважає Ігор Процик. - Адже місцеву владу зобов’язали працювати публічно і відкрито.

Очевидним прогресом експерти вважають, зокрема, створення на сайті міської ради нових розділів. Проте досі залишається багато недоліків. Так, на сайті міської ради досі немає переліку повноважень міського голови (їх не було і в 2014 р. – прим.), а також відсутня інформація про його позаштатних радників.

- Інформація про діяльність депутатів міської ради, мера і виконавчих органів має бути доступною громадськості, - наполягає Ігор Процик. – Це потрібно, щоб кожен розумів: хто за що відповідає, які його обов’язки, і хто відповідальний за діяльність чи бездіяльність у конкретних ситуаціях.

бббббббббббббббббббббббб
бббббббббббббббббббббббб

Власне, на недостатню прозорість у роботі міської ради постійно нарікає один із її депутатів – Назар Зелінка («Терен» про це писав ТУТ і ТУТприм.). Подібну заяву він озвучив ще раз, уже на засіданні сесії міської ради 16 грудня.

ххххччччч
ххххччччч

- Рішення сесій вчасно не оприлюднюються, каже він. – Повних текстів програм – не знайти. Окрім того, повинна бути трансляція засідань виконкому, а її немає. Із результатами поіменного голосування членів виконкому не можу ознайомитися навіть я – депутат.

Окрім того, він нагадав, що усі додатки до рішень міської ради мають бути оприлюднені за 20 днів до ухвалення. Натомість депутати їх часто бачать просто перед засіданням. Немає на сайті міської ради і архіву записів трансляцій засідань сесій. Причому це – не весь перелік озвучених паном Зелінкою претензій. Оскільки його останнє звернення підтримали 38 обранців тернополян, то варто було нарешті очікувати змін.

Утім, сьогодні, 21 грудня, депутат на своїй сторінці у «Фейсбук» написав таке (цитуємо): «Виконавчі органи міської ради вперто і систематично порушують закон «Про місцеве самоврядування в Україні». Закон говорить: результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню на офіційному веб-сайті ради і розміщуються В ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ. Тобто результати поіменного голосування 16 грудня мали б бути опубліковані ще в п'ятницю, а вчорашнього - вчора. Досі на сайті цієї інформації немає...».

Отже, експертам ще є над чим працювати…

Фото автора і з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео