Орест Сарматський

«Король дружнього шаржу» з Тернополя провів майстер-клас в Одесі (фоторепортаж)

Ленни-Юр_220

В Одесі відбувся майстер-клас відомого в Україні художника з Тернополя Миколи Дмітруха.

Досить оригінально пройшло одне із занять для юних художників з Одеси, яке організували засновник громадської організації Lenni-Yur Олена Шевченко та її колеги. Темою уроку було обрано особливий жанр образотворчого мистецтва – шарж. А для того, аби заняття відбулося емоційніше і образніше, організатори запросили  до творчої майстерні Миколи Дмітруха, відомого майстра цього жанру, якого часто називають «Королем дружнього шаржу». Він -  член Національної спілки художників України, крім шаржу, працює у галузі станкового живопису та графіки. Пан Микола – автор майже тридцяти персональних виставок в Україні та закордоном, лауреат всеукраїнських та міжнародних виставок. Йому належить рекорд світу з малювання шаржів – 59 малюнків за одну годину.

Ленни-Юр_7
Ленни-Юр_7

Ленни-Юр_50
Ленни-Юр_50

Ленни-Юр_24
Ленни-Юр_24

Ленни-Юр_21
Ленни-Юр_21

Відкриваючи цей незвичний урок, старший науковий працівник Одеського музею західного та східного мистецтва Володимир Островський зробив своєрідний екскурс в історію виникнення та розвитку такого популярного жанру мистецтва, яким є шарж. Кажучи про творчість Миколи Дмітруха, мистецтвознавець з Одеси підкреслив, що художник з Тернополя – непересічний, талановитий художник. Це засвідчують і його графічні роботи, і оригінальні твори станкового живопису і, безумовно, неймовірні шаржі.

Ленни-Юр_71
Ленни-Юр_71

Ленни-Юр_190
Ленни-Юр_190

Ленни-Юр_178
Ленни-Юр_178

Ленни-Юр_100
Ленни-Юр_100

А потім секретами свого шаржового мистецтва поділився і гість з Тернополя. Микола Дмітрух показав юним художникам деякі творчі прийоми, які він застосовує під час роботи над шаржем. Разом із дітьми він створював колоритні веселі портрети двох натурників, яких спеціально запросили на заняття за участю тернопільського митця.

Ленни-Юр_270
Ленни-Юр_270

Ленни-Юр_309
Ленни-Юр_309

Ленни-Юр_307
Ленни-Юр_307

Судячи з того, як захоплено діти сприймали усе сказане і показане  Миколою Дмітрухом під час занять, майстер-клас вдався. На згадку про зустріч у кожного з юних художників залишаться шаржі, виконані того дня, щирі професійні поради Миколи Дмітруха, а ще – дипломи про участь в такій оригінальній навчально-мистецькій акції в Одесі.

Фото - Lenni-Yur

Вибір читачів за тиждень

Відео