Орест Сарматський

Агро-новини 23 грудня

лист09

Новини аграрного сектору

Українці їдять своє: імпорт круп впав на чверть

Українська круп'яна промисловість стала однією з небагатьох, що продемонстрували позитивну динаміку розвитку виробництва з початку року.

Про це свідчать результати дослідження українського ринку круп, проведеного AR-group.

Відзначається, що за звітний період виробництво круп в Україні зросло на 2,2% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. У фактичному вираженні виробництво круп збільшилося на 5 тис. т — з 227,5 тис. т до 232,5 тис. т.

231201
231201

Зростання виробництва було обумовлено наступними факторами:

* зниження рівня конкуренції з боку імпортної продукції внаслідок збереження тенденції скорочення обсягів імпорту (за підсумками звітного періоду імпорт круп в Україну скоротився на 24,6% — з 71,7 тис. т до 54,1 тис. т);

* нарощування обсягів експорту української продукції (за період із січня до вересня 2016 року українські компанії експортували 40,0 тис. т круп, що на 7,3% більше, ніж за аналогічний період 2015 р.).

Найбільш популярними експортними напрямками в звітному періоді стали: Ізраїль (12,2% від загального обсягу експорту в натуральному вираженні), Молдова (8,7%), Нідерланди (8,7%), Білорусь (8,5%), Єгипет ( 8,2%) і Німеччина (7,0%).

Фермерам запропонували сушити цибулю, щоб заробити більше

Переробка цибулі, зокрема, її сушіння є перспективним напрямом для України.

За перероблену цибулю у світі вже традиційно платять високу ціну, розповів керуючий партнер експортної агенції Abbottpm Андрій Дресвянніков в інтерв`ю AgroTimes.

«Згідно з оцінками Abbottpm, у 2015 р. найбільші світові імпортери сухої подрібненої цибулі у середньому платили близько $2460/т. Причому ціна є стабільно високою вже тривалий час. Адже протягом 2011-2015 рр. середня ціна імпортованої сушеної цибулі не опускалася нижче $2200/т», — повідомляє Дресвянніков.

231202
231202

Експерт відмічає, що незважаючи на сприятливий клімат для вирощування, Україна нині є нетто-імпортером продуктів переробки цибулі. Щороку з Індії, Китаю та РФ до країни завозиться у кілька разів більший обсяг сушеної цибулі, ніж її виробляє вітчизняна харчова промисловість.

На думку Андрія Дресвяннікова, перевагою експорту цибулі до вже звичних нам країн-споживачів (ГУАМ, СНД, Македонія тощо) є звільнення товару від сплати вивізного мита, а також те, що експортована туди українська харчова продукція не потребуватиме додаткової сертифікації чи ліцензування агропідприємств, які її виростили. Основним видом перевірки експорту в ці країни буде лише фітосанітарний контроль овочів.

Для довідки: найбільшими світовими експортерами сушеної цибулі є Німеччина, Велика Британія, Японія, Нідерланди, Канада.

Українські зерновики підписали меморандум з SGS

Українська зернова асоціація підписала Меморандум про взаєморозуміння з однією з провідних організацій в зерновому бізнесі і компанією SGS.

Цей меморандум забезпечує основу для співпраці між обома сторонами в галузі сільського господарства, включаючи питання виробництва, переробки, інспектування, верифікації, тестування  та сертифікації, торгівлі, обміну інформацією та технологіями, повідомляє прес-служба УЗА.

231203
231203

Зокрема, обидві сторони зацікавлені у взаємній співпраці та обміну інформацією в таких сферах:

  1. Торгівля. Ведення діалогу зі сприяння більшої прозорості та передбачуваності на сільськогосподарських ринках та в міжнародній торгівлі.
  2. Обмін досвідом та інформацією у питаннях інспектування, верифікації, тестування та сертифікації сільськогосподарської продукцією.
  3. Впровадження в Україні найкращих світових практик інспектування, верифікації, тестування та сертифікації сільськогосподарської продукції.

Вибір читачів за тиждень

Відео