Чи варто тернополянам переводити авто на газ: чому це вигідно і скільки коштує

754498

Експлуатувати авто на газу однозначно дешевше. Пальне коштує менше, а витрати майже однакові, що на бензині, що на газі.

Як переобладнати двигун автомобіля на газ та які переваги цього для тернополян – дізнавалися журналісти сайту «24».

Обслуговувати свою автівку, не секрет, задоволення не з мало витратних. У той час, коли доходи населення падають – більшість водіїв переходять на споживання газу, як палива у своєму автомобілі. Адже він, за словами експертів, значно дешевший, ніж традиційне дизельне чи октанове пальне (бензин).

Переваги газового авто

Використання газобалонних установок в автомобілях має чимало переваг, відтак з кожним роком зростає попит на переобладнання машин й установку газового обладнання, відзначили в коментарі сайту «24» в столичному центрі установки газових систем на авто VipGaz.

Вартість газу значно менша вартості бензину, тому економія складає в середньому близько 40%. Установка газобалонного обладнання (ГБО) на авто дозволяє використовувати як паливо – і бензин, і газ. Водночас значно збільшується сумарний пробіг автомобіля з ГБО на одній заправці.

Використання газу дозволяє зменшити зношення деталей автомобіля. Разом з тим, наголошують експерти VipGaz, повне згорання газової суміші не дає накопичуватися нагару на свічках запалювання й клапанах. Крім того, використання газу, як палива – екологічніше за рахунок зниження вмісту шкідливих речовин у вихлопних газах.

Як переводять авто на газ?

Майстри беруть усі необхідні речі для переобладнання машини – редуктор, газові форсунки, електроніку, трубки, фітинги, шланги, балон, запірну арматуру – й встановлюють це обладнання на авто.

Потім йде заправка газом й перевірка системи на герметичність та комп’ютерне налаштування.

Скільки часу це триває?

Переобладнання на ГБО у кожного автомобиля відбувається по своєму, але їх можливо поділити на 3 типи, кажуть фахівці. Це карбюраторні авто. Інжекторні авто. Авто з прямим впорскуванням палива.

Карбюраторні авто найпростіші – встановлення газового обладнання на авто триває не більше 2 годин. Так як там ставлять тільки газовий редуктор, шланги, балон й мультиклапан.

Інжекторні авто займають від 4 до 8 годин монтажу, бо там є газовий редуктор, форсунки, електроніка, трубки, балон й мультиклапан. Електроніку для коректної роботи автомобіля треба налаштовувати індивідуально під кожен автомобіль.

Авто з прямим упорскуванням палива, переобладнують найдовше – від 9 до 12 годин. Складність полягає в коректному налаштуванні газового комп’ютера, який має впорскувати не тільки газову суміш але й додавати бензин.

Скільки коштує?

Ціна може бути різною, все залежить від типу автомобіля й комплектації газового обладнання, яке обере власник автівки. Вартість на карбюраторні авто коливається від 6000 тисяч й до 8000 тисяч гривень.

Інжекторні автомобілі чотирьох циліндрові – від 9000 до 22000 тисяч грн, шести циліндрові – від 22500 й до 28500 тисяч грн.

Дорожче обідуться інжекторні автомобілі восьми циліндрові – від 33000 й до 36000 тисяч грн. Ціна на автомобілі з прямим впорскуванням палива чотирьох циліндрові – 24000 тисяч гривень, шести циліндрові – 36000 тисяч гривень, восьми циліндрові – 54000 тисяч гривень.

Такий «ціновий прайс» надали в столичному центрі установки газових систем на авто VipGaz.

Економно, але без належної якості

За останні два роки, ринок автівок на газових установках значно зріс – понад 50% – і економічна складова є основним чинником, яка розганяє цей ринок, зазначив в коментарі сайту «24» експерт ринку нафти Іван Матковський.

Що стосується цін на блакитне паливо – останні декілька місяців спостерігається значне підвищення цін на газ, і якщо порівняти структуру ціни на газ в наших сусідів і в Україні, можна стверджувати, що ціна на блакитне паливо в Україні, наголошує Матковський, є дещо завищеною. Для порівняння в сусідній Польщі – ціна на газ складає понад 40% від вартості бензину марки А-95. Натомість в Україні така ціна на газ складає близько 60% (дані за 25 листопада).

Така пропорція свідчить про те, що цінова структура газу в Україні є дещо іншою, ніж у наших закордонних сусідів, додає експерт.

Водночас за умови справедливої ціни та належної якості, українські водії, переконує Матковський, могли б економити близько 60%, використовуючи газ як паливо, в порівнянні з використанням високооктанових бензинів.

Український ринок відрізняється від західного, насамперед, прив’язкою до валюти, а також змовою на ринку нафтотрейдерів, про що давно говориться. Держава не повною мірою впливає на ціноутворення і після того, коли зростає попит на ринку, нафторейдери і великі власники автомобільних заправок, просто в ручному режимі підвищують ціни, – підкреслює Матковський.

Слід сказати, що бажає кращого якість газу, який поступає в продаж. Адже українські водії, каже експерт, котрі заправляються газовим паливом в Польщі та в Україні, запевняють, що повна заправка в сусідній країні служить довше, оскільки таке авто проїжджає більшу кількість кілометрів. Тому, це говорить про очевидну відсутність контролю з боку держави за якістю газу, а також – про те, що газ, який продається українським водіям не відповідає встановленим стандартам.

Однак навіть ті пропозиції, що є на ринку, змушують водіїв вдаватися до «нетрадиційних» послуг економії грошей, зауважує Матковський, і таким чином сприяти динамічному розвитку «газових авто».

Після переобладнання – перереєстрація

Як правильно і законно перевести свою автівку на газ? На сьогодні це елементарна процедура, відзначає в коментарі сайту «24» автоюрист Богдан Глядик.

Варто звернутися в спеціальний центр, що має право встановлювати газобалонне обладнання. Такий центр обов’язково повинен надати вам відповідні сертифікати, після установки на авто газової системи. Опісля встановлення – слід звернутися в сервісний центр МВС для перереєстрації автомобіля, у техпаспорті якого зазначать, що автомобіль тепер має газову установку.

Тобто, якщо підприємство не має право здійснювати таку діяльність, воно не видасть усіх необхідних сертифікатів. Не отримавши їх, ви не зможете вписати в техпаспорт зміни у своєму авто, – підкреслює Глядик.

Водночас генеральний директор Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко підкреслює, що до постанови №1388 «Про затвердження Правил державної реєстрації» збираються внести зміни, аби перереєстрацію авто, після встановлення газобаллонного обладнання, не здійснювати, а робити це у вигляді так званої «явки», коли інформація вноситиметься у відповідну базу. Однак, така ініціатива наразі в процесі дискусії.

Для порівняння, зауважує Назаренко, в Польщі не потрібно змінювати свідоцтво про реєстрацію при переобладнанні авто на газ, достатньо приклеїти спеціальну марку на технічний паспорт авто.

Чого очікувати від ціни на газ?

Очевидно, ціна на газ буде зростати і це прив’язано безпосередньо до валюти. Експерти прогнозують, що ціна гривні щодо долара та євро знижуватиметься, відповідно це впливатиме і на газ, велика частина якого походить з експорту. Це означатиме, що ціна на інші види палива в Україні зростатиме, зазначає Іван Матковський.

Немало залежить від позиції держави, додає він. Якщо Антимонопольний комітет вдало буде регулювати ціну на ринку, і ціноутворення буде справедливе, а не змовне, тоді можливо вдасться зменшити підвищення ціни. Однак, якщо потужне бізнес-лобі, яким володіють нафтотрейдери у Верховній Раді, тиснутиме на уряд та сприятиме зменшенню втручання в ринок палива з боку держави, пропорційно ми бачитимемо різке підвищення цін на газ.

Дозвіл від виробника?

Українська специфіка полягає в тому, коментує Назаренко, що ціна на газ в Україні дешевша, ніж відповідно ціна на бензинове паливо. У свою чергу, приміром, у країнах Європи немає великої цінової різниці, тому європейські водії не так активно переводять автомобілі на газ, як українські.

Якщо бензин в Україні нині коштує в середньому 22-24 гривні за літр, то газове пальне – вдвічі дешевше, зауважує Назаренко. Також одначасно автовласник може мати бензинову та газову установку. Це за його власним бажанням.

Разом з тим, в червні цього року в парламенті хотіли ухвалити закон, за яким би, для того, щоб переобладнати двигун авто на газ, довелося б звертатися до виробника. Як згодом пояснили автори цих змін до закону, «вони начебто помилилися і мали на увазі, що отримати дозвіл треба або від виробника, або від уповноваженої організації».

Якщо від виробника 100% таку відповідь водій не отримає, через елементарну завантаженість останнього, наголошує Назаренко, то отримати згоду від уповноваженої організації (тобто центру, який має усі сертифікати на встановлення газобалонного обладнання) – цілком достатньо.

Крім того, зазначає експерт, плануються зміни, аби організації, які займаються встановленням ГБО, отримували дозволи не від Держгірпромнагляду (Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України), як це відбувається зараз, а – від виробників або імпортерів самого газобалонного обладнання.

Ми хочемо, щоб ці організації, які переобладнують автомобілі на газобалонне обладнання мали дозвіл не від міфічного Держгірпромнагляду, який в цьому нічого не розуміється, а саме від імпортера самого газобалонного обладнання, – зазначив Назаренко.

Зазначимо, що згідно законодавству, самостійно встановлювати газобалонне обладнання на авто – не можна. У випадку, якщо автовласник до такого вдається – порушує закон.

Вибір читачів за тиждень

Відео