Кожен з керівників мав можливість проаналізувати «колір» своєї фірми

unnamed (20)

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання "Клубу бізнес-подій". Тема зустрічі: «Практичний менеджмент для керівників» зацікавила 17 роботодавців Тернополя. Захід відвідав й директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Під час засідання мова йшла про принципи «спіральної динаміки», яка пояснює, як еволюціонує та розвивається структура організації, особистість від одного рівня до іншого.

«Умовно кожен рівень має своє забарвлення: фіолетовий, червоний, синій, помаранчевий, зелений, жовтий, бірюзовий; має свої ідеї, джерело енергії, процес, структуру, стиль лідерства і є якіснішим за попередній. Проте кожен рівень тієї чи іншої бізнес-структури має право на існування і свою нішу, - звернулась до присутніх фахівець МРЦЗ Аліна Грицаєнко. - До прикладу: найнижчий фіолетовий рівень характеризується такими якостями: дія – результат; наші - проти чужинців; атрибути та ритуали; старійшина – це головна постать, що відноситься до всіх однаково; один за всіх і всі за одного; відмова від свого «Я» заради іншої цілі; належність до спільноти.

Червоний рівень (світ «его») це: сильний лідер, який завжди правий, негайне виконання завдань, є тільки зараз, тут помиляються один раз, відсутність співпереживання.

Синій рівень (стабільність та порядок) характеризують культура правил та жорсткої дисципліни, без конфліктів, структурування кожного етапу життя, чітка ієрархія, відданість справі.

Більш демократичний помаранчевий рівень (світ результату) передбачає: самостійність, позитивність, цінність професійного рівня людини, використання технологічних інновацій, потреба найкращого у всьому, розвиток персоналу.

Зелений рівень (кар’єрний штиль): згуртування однодумців, кожен має право висловити свою думку, жодного формального завдання, жодного контролю, на заміну відповідальності приходить турбота, взаємні поступки заради гармонії, рішення приймаються колегіально на підставі консенсусу.

Жовтий рівень (особистісний розвиток): самоосвіта, самоорганізація, самопошук, самопізнання, конгломерація однодумців в межах однієї структури, вміння отримувати задоволення від життя.

Якщо організація на порозі змін, виникли певні кризові явища в колективі чи бізнесі, - варто використовувати ці знання «спіральної динаміки» на практиці. Залишаючи найкраще, поступово запроваджувати принципи вищого рівня».

На засіданні клубу кожен з керівників мав можливість проаналізувати «колір» своєї фірми як на сьогоднішній день, так і в процесі діяльності.

Присутні отримали поради щодо полегшення переходу з одного рівня на інший для збереження цілісності та якості роботи бізнес-структури.

Вибір читачів за тиждень

Відео