Тернопільські медики розповіли, як зробити чай кориснішим

content_fotolia_86003353_subscription_xxl

Чорний і зелений чай - джерело вітамінів і поживних речовин. Вони є природними антиоксидантами, знімають стрес, піднімають настрій, зігрівають в морози. Здавалося б, чи може цей напій бути ще кориснішим? Звичайно, так.

Тернопільські медики з ТОЛЦ МОЗ України вибрали для вас 14 кращих лікувальних добавок, які зроблять улюблений напій ще смачнішим і кориснішим. Заварюйте чай, зміцнюйте імунітет і зігрівайтеся!

1. Ягоди обліпихи

Обліпиха - це, мабуть, світовий рекордсмен за змістом корисних речовин у своєму складі. Вітаміни С, групи В, Е, К, РР, залізо, марганець, органічні кислоти - і це далеко не повний список. Обліпиха допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, кишечника, зміцнює імунітет і підвищує захисні сили організму.

2. Лимон

Не можна обійти увагою і усіма улюблений лимон. Цей фрукт належить до сімейства цитрусових і багатий вітаміном С. Відмінно допомагає чай з лимоном від простудних і інфекційних захворювань. Для того, щоб отримати максимум вітамінів, з'їдайте часточку лимона після чаювання.

3. Висушені кірочки цитрусових

Напевно ваша бабуся або мама проводили маніпуляції по засушуванню кірочок цитрусових, щоб потім додавати їх в чай. Беріть на озброєння лайфхак від старших поколінь. Засушіть кірочки лимона, апельсина, мандаринів. Додаючи їх в чай, ви отримаєте не просто ароматний, але і полівітамінний напій.

4. Чебрець (материнка)

Чай з додаванням чебрецю має по-справжньому вишуканий і незабутній аромат і смак. Він ще і корисний. Дивовижні лікувальні властивості цієї рослини обумовлені великою кількістю ефірної олії, яка входить до складу чебрецю. Чай з такою добавкою буде хороший при лікуванні бронхітів і інших захворювань дихальних шляхів, застуди і грипу. Крім того, чебрець - відмінний засіб від нудьги і депресії, а ще – знімає алкогольну залежність.

5. Плоди анісу

Корисні властивості цих прянощів людство узяло на озброєння вже досить давно. Чай з анісом не лише зміцнить імунітет, але і допоможе при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів, посприяє позбавленню від каменів в нирках і благотворно вплине на роботу шлунково-кишкового тракту. Корисна ця рослина і при захворюваннях дихальних шляхів.

6. М'ята

У ефірній олії цієї рослини міститься велика кількість ментолу. Ця речовина, у свою чергу, має знеболюючі, антисептичні, антибактеріальні, загальнотонізуючі і загальнозміцнюючі властивості. М'ята добре заспокоює і знімає ознаки втоми і перенапруження.

7. Сушені ягоди чорниці

У чай можна додавати і сушені ягоди. Зберігаючи всі свої корисні властивості при заморожуванні, ягоди чорниці передадуть їх напою в повному об'ємі. Чорниця позитивно впливає на зір людини і зміцнює імунітет. Чорниця має яскраво виражену очищаючу дію і допомагає запобігти захворюванням шлунково-кишкового тракту. Її також рекомендують вживати при цукровому діабеті, при захворюваннях серцево-судинної системи.

8. Корінь імбиру

Ще один фаворит серед чайних добавок - це імбир. Такий чай обов'язково варто спробувати, а краще всього узяти за звичку пити його регулярно. Імбир - це протизапальний засіб. Медики рекомендують вживати його для зміцнення імунітету і підвищення захисних сил організму. Крім того, імбир допомагає при головних і спинних болях, знімає стрес, благотворно впливає на роботу травної, серцево-судинної і нервової систем.

9. Квіти календули

Цілющі властивості цієї рослини відомі з давніх часів. Календула широко застосовується як в традиційній, так і в народній медицині. З її допомогою лікують захворювання серця, судин, травної системи. Хороша календула і в якості антибактеріального засобу. Ця рослина також добре заспокоює і знімає стрес.

10. Лаванда

«Лаванда, гірська лаванда». Це не лише рядки з популярної пісні, але і відмінний варіант добавки в чай. Лаванда має унікальні цілющі властивості, які збільшать корисність напою відразу у декілька разів. Так, ця рослина має протизапальні і спазмолітичні властивості. У медицині застосовується для лікування респіраторних захворювань, неврозів, стресів, захворювань шлунково-кишкового тракту. А який у лаванди смак і аромат.

11. Троянда

Троянду додають в чай не лише в голлівудських фільмах. Бутони цієї квітки продаються в спеціалізованих магазинах. Пошукати варто, адже чай з додаванням троянди стане хорошою знахідкою. Він стане відмінним противірусним і антибактеріальним засобом. Добре троянда поєднується з пуэром (сорт чаю), проте її можна заварювати абсолютно з будь-якими сортами. Бутони підсилять аромат і смак чаю.

12. Квіти жасмину

Якщо ви хочете насолодитися напоєм з м'яким смаком і ненав'язливим вишуканим ароматом, то додайте в чай жасмин. Ця рослина знімає головні болі і болі в животі, впливає на організм як протизапальний і заспокійливий засіб. Особливо добре жасмин поєднується із зеленим чаєм.

13. Кориця

Корицю можна додавати не лише в каву. Невелика кількість цих прянощів не зіпсує і чай. Краще віддавати перевагу темним сортам. Кориця піднімає настрій, знімає нервову напругу і втому. Крім того, вона покращує транспортування корисних речовин усередині організму. А який у неї аромат! Так що, якщо ви втомилися, хочете швиденько підбадьоритися і одночасно зміцнити імунітет, то це варіант для вас.

14. Шипшина

До складу шипшини входять, без перебільшення, десятки корисних мікроелементів і вітамінів, які потрібні організму для нормальної життєдіяльності. Вона зміцнює імунітет, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, виступає відмінним профілактичним засобом інфекційних і вірусних захворювань. Крім того, шипшина допомагає при хворобах печінки, нирок, сечовивідних шляхів, кишечника.

Вибір читачів за тиждень

Відео