Позбавлення батьківських прав. Правові наслідки

kids_place-2504823797

Автор колонки адвокат Тетяна Середзінська (тел.0987974627, e-mail: law410@ukr.net) Якщо батько чи мати не виявляє до дитини батьківської уваги та турботи, не цікавиться станом здоров'я, не бере участі у вихованні і матеріально не підтримує та проживає окремо від дитини доцільним буде позбавлення батьківських прав таких батьків.

Так позбавлення батьківських  прав  є, засобом захисту прав дитини та заходом впливу на батьків, які неналежним чином виконують  свої  батьківські  обов'язки  стосовно дитини. Позбавлення батьківських прав можливе виключно на підставі рішення суду.  Частиною 1 ст.  164  Сімейного Кодексу встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав. А саме мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

  1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  2. ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
  3. жорстоко поводяться з дитиною;
  4. є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
  6. засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Однак для того щоб звернутись із позовом до суду слід належним чином підготувати визначений перелік документів, які б підтверджували доцільність позбавлення батьківських прав батька чи матері, зокрема письмовий висновок органу опіки та піклування, довідку про склад сім’ї за місцем реєстрації та проживання дитини, характеристику за місцем роботи і місцем проживання, документи які підтверджують ухилення від виконання батьками обов’язку по вихованню дитини, інші документи, що стосуються справи в кожному конкретному випадку.

За результатами відвідування батьків за місцем їх проживання орган опіки і піклування складає акт обстеження житлово-побутових умов; з’ясовується ставлення батьків до виконання батьківських обов’язків, їх спосіб життя; проводяться бесіди із батьками дітей, у разі потреби також з родичами дитини.

Згідно із ч.  4 ст.  19 СК участь органу опіки та піклування  при розгляді справ щодо позбавлення батьківських прав є обов'язковою.

Слід зауважити, що суд  може  не  погодитися з висновком органу опіки  та піклування,  якщо  він  є  недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Також прийнявши рішення про звернення з позовом до суду про позбавлення батьківських прав позивач повинен пам’ятати, що законодавець дає право відповідачу поновити такі права. Згідно ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Бажаючи поновити втрачені права батьки, звертаючись до суду з позовами про поновлення батьківських прав, критично ставляться до своєї поведінки в  минулому  стосовно  дітей,  вказують  на  зміну обставин  та  ставлення  до  дітей,  фактичне  поновлення сім'ї та досягнення порозуміння з дітьми,  зміну матеріально-побутових умов життя. Та розглядаючи такі справи,  суди ретельно  перевіряють наскільки  змінилися  поведінка  особи  та  обставини,   що   були підставою  для  позбавлення  її  батьківських  прав,  і  вимагають достатніх обґрунтувань, і лише тоді суд постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

Як ж правові наслідки позбавлення батьківських прав?

Згідно ч.1.ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав:

  1. втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов'язків щодо її виховання;
  2. перестає бути законним представником дитини;
  3. втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім'ям з дітьми;
  4. не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;
  5. не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов'язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування);
  6. втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною.

Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Звертаємо увагу, що Верховний  Суд  України у своїй постанові від 30 березня 2007 р.«Про  практику  застосування судами  законодавства  при  розгляді  справ  про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських  прав»   наголошує, що  позбавлення батьківських прав наданих  батькам  до досягнення  дитиною  повноліття  і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб,  які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про   його   застосування  слід  вирішувати  лише  після  повного, всебічного,  об'єктивного  з'ясування  обставин  справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео