Орест Сарматський

Агро-новини 30 грудня

unnamed (68)

Новини аграрного сектору.

Доходи американських фермерів у цьому році впадуть на 17%

У цьому році чистий дохід американських фермерів впаде до $66,9 млрд, це на 17% в порівнянні з минулим роком, через зменшення надходжень від реалізації продукції м'ясного і молочного тваринництва, а також птахівництва. Про це пише «Зерно Он-Лайн».

unnamed (66)
unnamed (66)

Доходи від виробництва рослинницької продукції залишаться на стабільному рівні — $186,5 млн. Збільшення, яку отримають виробники сої та бавовни, буде врівноважена вирахуванням у виробників кукурудзи та овочів.

У серпні МСГ США прогнозувало, що чистий дохід фермерів складе $71,5 млрд. Якщо прогноз виправдається, то у поточному році доходи фермерів будуть найнижчими в порівняні з 2009 р.

У повідомленні також зазначається, що погіршення економічної ситуації в сільському господарстві призвело до скорочення витрат і числа робочих місць в компаніях, які виробляють товари для сільського господарства (сільгосптехніка, добрива, хімікати, насіння та ін.).

Українська безпілотна авіація допомагатиме аграріям

Використовувати дрони можна для обстеження посівів, моніторингу стану рослин.

В Україні спостерігається стрімкий розвиток безпілотної авіації, що матиме величезний вплив на сільське господарство і призведе до появи нових нестандартних рішень.

unnamed (67)
unnamed (67)

Про це пише Superagronom.

«Як не сумно, але війна на Сході країни дала поштовх до розвитку в Україні нових технологій – широко впроваджувати дронів. Історія підказує, що багато військових розробок з часом дуже глибоко проникають в мирне життя. І мілітаризовані технології починають використовувати в найрізноманітніших галузях. Наприклад, в сільському господарстві. Йдеться про безпілотники — дрони, все більше фермерів вдаються до їх використання в господарюванні», — зазначив експерт в галузі цивільної авіації Андрій Мазур.

За його словами, використовувати дрони можна для обстеження посівів, моніторингу стану рослин. Один звичайний дрон за 45 хв може обстежити 10 квадратних кілометрів полів, а якщо встановити на нього інфрачервону камеру, то він ще й покаже ділянки з хворими рослинами, адже тут випромінювання буде слабшим, аніж від здорової рослинності.

Також в перспективі безпілотники можна використовувати також для локального оприскування, підсіву проблемних ділянок, охорони техніки й територій, відлякування птахів.

Сірий ринок можна тільки стримувати?

Сірий ринок насіння, принаймні вітчизняних сортів, в Україні становить 30%. Таку оцінку озвучила очільниця асоціації «Українське насіннєве товариство» Юлія Прохода в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer, пише Аgrotimes.

unnamed (65)
unnamed (65)

«У жодній країні світу фальсифікат не знищили. І не думаю, що Україна буде першою, хто це зробить. Бо на це є матеріальні передумови. Інколи насіння дуже дороге, розрив між дешевим і дорогим насінням дуже великий. Наприклад, найдешевша вітчизняна посівна одиниця кукурудзи може коштувати $15, а найдорожча іноземна — $250. Важко встояти, щоб не насипати в мішок з-під іноземної кукурудзи свою й продавати як іноземну», – зазначила вона.

На її думку, сірий ринок можна тільки стримувати. Для цього держава має стимулювати розвиток білого ринку.

До реформування галузі насінництва контрольні функції виконувала Держсільгоспінспекція, нагадала Юлія Прохода. Нині ці функції мають перейти до Держпродспоживслужби, але поки що цього фактично не сталося. Держсільгоспінспекція перебуває у стані ліквідації, але доки остаточно не вирішиться питання щодо того, хто виконуватиме функції сертифікації, вона не може віддати свої ресурси та повноваження.

«Тобто нині в нас жевріє сертифікація, а контролю як такого немає взагалі», – підсумувала експерт.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео