Орест Сарматський

Агро-новини 31 грудня

0112 (Copy)

Новини аграрного сектору

У  Луцьку створили першу аграрну спілку

У Луцьку відбулося підписання меморандуму, згідно з яким, на Волині створено громадську спілку «СПАС» (Самоврядна перша аграрна спілка), повідомляє 0332.ua.

Головою громадської спілки «СПАС» став Євген Дудка.

311201 (Copy)
311201 (Copy)

«Розвиваючи аграрний бізнес, створюючи робочі місця, працюючи на благо територіальних громад та Волинського краю, ми прагнемо об’єднаними зусиллями запобігати рейдерству, нечесній конкуренції, незаконному тиску на бізнес, сприяти розвитку волинського села. Переконані, що громадська спілка «СПАС» стане майданчиком для налагодження партнерських, цивілізованих стосунків між господарствами та підприємствами, створить умови для конструктивного діалогу підприємців з владними органами, допоможе вирішувати суперечки та залагоджувати конфлікти, дозволить залучати кваліфікованих фахівців для розв’язання проблем та формування підвалин стабільного поступального розвитку кожного підприємства, кожної громади», — йдеться у тексті меморандуму.

Лише третина посівів озимих на Чернігівщині знаходяться в доброму стані

На Чернігівщині лише третина посівів озимих колосових культур на зерно знаходяться в доброму стані, майже 56% – в задовільному, а решта — біля 12% мають слабкий та зріджений стан.

Повідомляє прес-служба департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА.

311203 (Copy)
311203 (Copy)

Крім того, аграріям Чернігівської області залишилося дозбирати лише кукурудзу, зерна якої намолочено 2073 тис. т з урожайністю 78,2 ц/га (+10,5 ц/га до 2015 р.).

На сьогодні валовий збір зернових та зернобобових культур складає 3,2 млн. т, урожайність 55,0 ц/га (+4,2 ц/га до 2015 року).

«Очікуване валове виробництво зернових та зернобобових культур урожаю поточного року складає 3,5 млн т зерна при прогнозованій урожайності 53,8 ц/га, в тому числі кукурудзи на зерно – 2,3 млн т при прогнозованій урожайності 71,6 ц/га», — додається у повідомленні.

Кутовий розповів, як розподілять аграрний бюджет-2017

Мінагропрод планує імплементувати у 2017-2021 р.р. щорічний обсяг коштів державного бюджету України не менше 1%. При цьому 20% цієї підтримки використовується товаровиробниками для закупівлі у вітчизняних виробників с/г техніки та обладнання. Із них у 2017 р. — 10%, у 2018 р. – 15%.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, пише АgroРolit.com.

«На підтримку птахівництва буде виділено не більше 2 млрд грн. Додатково на підтримку машинобудування виділять 500 млн грн, які фактично і будуть програмою компенсації вартості української с/г техніки. Попередньо на здешевлення кредитів 300 млн грн. І у Фонд гарантування – 700 млн грн. Це новий інструмент, який дасть можливість невеликим гравцям стати суб’єктами кредитування і інших фінансових програмах», — повідомив він.

311202 (Copy)
311202 (Copy)

Проте, підтримка Фонду гарантування буде залежати від альтернативних джерел, які зараз обговорюються з Верховною Радою.

«Ці кошти ми спрямуємо на погашення кредиторських заборгованостей, що є – більше 700 млн», — сказав він.

Крім того, Мінагропрод планує запровадити 2 напрямки підтримки: акумуляція для надання підтримки тваринницької галузі, вирощування фруктів, ягід, овочів тощо.

«4 млрд грн направляємо на акумуляцію відшкодування ПДВ. Тобто суми до сплати ПДВ, які будуть виникати у платників компенсуватиметься як пряму підтримку від держави», — повідомив Тарас Кутовий.

Також Тарас Кутовий зазначив про додаткові групи підтримки, які Мінагропрод хотів би відстояти: на протиепізоотичні заходи (195 млн. грн), на реформування територіальних органів рибохорони, на виплати мінімальних зарплат науково-технічним закладам у сфері Мінапк (14,3 млн грн), на ведення лісового господарства і проведення інвентаризації лісів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео