Тернопільщина бідна на футбольні таланти

футбол-мяч

Футбол на Тернопільщині – спорт номер один. Але у футбольному господарстві нашого краю зараз як на професійному, так і на аматорському рівні простежується певний занепад.

Журналісти «Номер один» вирішили сформувати символічну збірну Тернопільської області з нині діючих футболістів (за схемою 1х4х5х1). Виявилось, що це таки доволі непроста справа, адже гравців, гідних туди потрапити (питання до дитячих тренерів), знайшлося, на жаль, не так вже й багато. Отож…

Воротарська позиція на Тернопільщині у всі роки була проблематичною. Дитячі тренери мало уваги приділяють голкіперам, тому й не дивно, що на провідних ролях у наших командах виступають воротарі зі сторони. З нині діючих кіперів кращим, на нашу думку, є Олександр Ільющенков. Пройшовши шлях від друголігової тернопільської «Ниви», першолігового «Енергетика» з Бурштина, Сашко потрапив до клубу з Прем’єр-ліги – львівських «Карпат», за який дебютував у 2013 році. Провівши у Львові півтора сезони, Ільющенков у «Карпатах» своїм так і не став. Після митарств по Молдові та в харківському «Металісті» востаннє на високому рівні Ільющенков засвітився у грузинській команді вищої ліги «Сіоні» з Болнісі. Там він цьогоріч  провів понад місяць. Пропустивши у двох матчах 6 голів, тернополянин спочатку сів на лаву запасних, а наприкінці серпня отримав статус вільного агента і з того часу ніде не грає. Дублером Ільющенкова у цьому амплуа можна назвати 18-річного Володимира Кравчука. Хлопчина донедавна перебував в обоймі ФК «Тернопіль», але коли в команді стало сутужно, залишив розташування тернопільського клубу. Нині Володимир, як і його старший колега, у пошуках нового клубу. За попередньою інформацією, він пробуватиме свої сили у «Зірці» з Кропивницького, але не в основній команді, а в молодіжній чи навіть U-19.

На позиції ліберо незаперечним авторитетом є вихованець зборівського футболу, капітан і лідер ФК «Тернопіль» Ігор Курило. Він засидівся у цій команді, кілька років тому вже мав би піти на підвищення. Останній рік Курило дещо здав, однак це не заважає йому бути кращим бомбардиром  муніципалів та людиною, яка може своїм авторитетом підняти дух команди. На цій позиції конкурентом капітану ФК «Тернопіль» може бути хіба що центральний оборонець чемпіона Тернопільської області теребовлянської «Ниви» 31-річний Олег Лівіцький. Але його футбольна кар’єра вже у занепаді, а роками розквіту цього футболіста можна назвати виступи у тернопільській «Ниві», донецькому «Олімпіку» та черкаському «Славутичі».

Кращим на сьогодні переднім центральним оборонцем є досвідчений Сергій Атласюк. Він хоч і народився на Хмельниччині, але зрілим футболістом сформувався саме в Тернополі. Останні п’ять років важко було уявити ФК «Тернопіль» без цього надійного оборонця, козир якого – гра головою. Але так сталося, що він цього літа залишив розташування муніципалів та перебрався в сусідню область, де успішно захищає кольори чемпіона Хмельниччини – волочиського «Агробізнесу». В конкуренти Атласюку ми записали Романа Годованого. Він довгий час перебував в обоймі луцької «Волині», зіграв навіть з десяток матчів за основний склад лучан, але постійні травми завадили йому розкритися в луцькій команді. Цьогоріч Роман безуспішно проходив оглядини в мінському «Динамо».

Кращим правим оборонцем ми обрали 31-річного вихованця залозецького футболу Григорія Ярмаша з луганської «Зорі». Це найвідоміший тернопільський футболіст, котрий у свій час навіть встиг зіграти за збірну України. Але зіркові часи Григорія в минулому. Скажімо, цього сезону тренери «Зорі» довірили йому участь лише в одному матчі Прем’єр-ліги, але й у ньому через невдалу гру його було замінено. Альтернативу Ярмашу на цій позиції може створити 30-річний Степан Клекот із ФК «Тернопіль» (щоправда, його останнім часом тренери муніципалів використовують у центрі півзахисту).

Лівий захист безальтернативно віддано вихованцю теребовлянського футболу Ігорю Пердуті, який нині є гравцем основного складу Прем’єр-лігової полтавської «Ворскли». Йому в дублери можна записати Андрія Гринченка (з його феноменальною лівою ногою), котрий кращі свої роки у футболі вже провів («Волинь» Луцьк, «Зоря» Луганськ, «Говерла» Ужгород). У році, що минає, Андрій встиг пограти за аматорську теребовлянську «Ниву», а сезон закінчував у «ДСО-Поділля» (Тернопільський р-н).

Опорним півзахисником у символічній збірній Тернопільщини є багаторічний капітан ФК «Тернопіль» Андрій Кондзьолка. Перебудова тернопільського клубу змусила Андрія шукати щастя аж за океаном. Нині він захищає кольори канадської команди «Юкрейн Юнайтед» з Торонто, хоча більшість фахівців упевнені, що Андрій міг би ще рік-два стати у пригоді ФК «Тернопіль». У дублери до Кондзьолки можна записати екс-капітана тернопільської «Нива» Тараса Дурая. Але тільки з поваги до його минулих успішних сезонів, у тому числі в клубах української Прем’єр-ліги. У 2016 році Дурай виступав у Білорусі за гродненський «Німан», але влітку його залишив і так з того часу  був без команди. Нині Тарас захищає кольори футзальної команди ФК «UB Grup».

Кращою парою атакувальних центральних півзахисників з числа вихованців тернопільського футболу є Володимир Пришнівський зі стрийської «Скали» та Ігор Семенина з «Черкаського Дніпра». Перший уже давно ходить у перспективних, є лідером команди із Львівщини, але все-таки на нього покладали значно більше сподівань. Ігор Семенина, мабуть, найтехнічніший на сьогодні футболіст Тернопільщини, пограв у багатьох клубах, у тому числі і Прем’єр-ліги, там навіть відзначався забитими голами, але, однозначно, 2016 рік собі в актив записати не може. Після того, як залишив донецький «Олімпік», Семенина так і не здобув місця в основному складі команди з Черкас. Опонентами цієї двійки, на наш погляд, є Роман Гаврилюк та Ігор Сороцький. Обидва донедавна грали у ФК «Тернопіль», а нині перший представляє ФК «Чортків», інший – теребовлянську «Ниву».

Правий фланг півзахисту в нашій збірній ми віддали вихованцю заліщицького футболу Ігорю Мединському. Був у нього шанс потрапити навіть до київського «Динамо», але вище «Динамо-2» футболіст не доріс і повернувся до ФК «Тернопіль». Нині Ігор захищає кольори «Черкаського Дніпра», де перебуває на провідних ролях. Дублером Мединського сміливо можна назвати 21-річного Тараса Червонецького. Незважаючи на свій молодий вік, гравець уже встиг пограти за ФК «Севастополь», молодіжну команду дніпропетровського «Дніпра», а останніх півроку з кращої сторони зарекомендував себе у ФК «Тернопіль».

Кращим лівим півзахисником є Володимир Бідловський, який ім’я собі зробив у львівських «Карпатах». З літа цього року досвідчений півзахисник захищає кольори друголігового «Руху» з Винників. На перший погляд, перехід до команди із Львівщини для Бідловського – крок назад (до цього виступав в «Оболоні-Бровар»), але, зважаючи на серйозні амбіції керівництва «Руху», можна не сумніватися, що довго Володимир у другій лізі не залишиться. На цій позиції Бідловського піджимає один із найталановитіших футболістів Тернопільщини Тарас Кривий, котрий, якби не останні травми, вже нині був би одним з лідерів сучасного ФК «Тернопіль».

Із форвардами в області, як і з воротарями, завжди були проблеми. Фактично єдиним претендентом на цю позицію є рекордсмен ФК «Тернопіль» за кількістю забитих м’ячів Богдан Семенець. Останні два сезони Богдан виступає поза межами Тернопільщини, але ні у ФК «Полтава», ні в харківському «Геліосі» Семенець не продемонстрував свого бомбардирського хисту. Тут, кажуть спеціалісти, у футболіста має бути його команда. Дуже сподіваємось, що наступною зірочкою стане вихованець заліщицького футболу Андрій Різник. Нападник з 15 років входить до структури ФК «Тернопіль» і вже навіть встиг забити свій дебютний професійний гол у ворота київської «Оболоні». Ним Різник увійшов до п’ятірки наймолодших голеадорів в історії першої ліги.

Вибір читачів за тиждень

Відео