Орест Сарматський

Агро-новини 9 січня

січ09

Експерти: Потреба в зерновозах перевищує їх наявність в 2 рази

Потреба у вагонах-зерновозах для безперебійного перевезення зернових і олійних культур та продуктів їх переробки, з урахуванням пікового навантаження в осінній період становить 22 тисячі.

Це майже вдвічі більше від наявної кількості на сьогодні, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Відповідно, відмічають експерти, наразі спостерігається гостра нестача рухомого складу. Через дефіцит вагонів агровиробники не можуть в повному обсязі виконати експортні контракти та завершити збиральну кампанію, адже елеватори наразі переповнені.

090101
090101

При цьому з 2017 р. ПАТ «Укрзалізниця» планує підвищити тарифи на вантажні перевезення (у тому числі зернові) на 25%, аргументуючи це необхідністю збільшення інвестицій в оборотні активи.

За оцінками УКАБ, таке зростання призведе до додаткових витрат на транспортування зерна для аграріїв на рівні 1,5 млрд грн. У той же час, УЗ озвучила плани із купівлі в наступному році 1070 зерновозів, що дозволить покращити зернову логістику залізничними шляхами.

«Озвучені плани по закупівлі нових вагонів-зерновозів, безперечно, є позитивно новиною. Проте, з такими темпами оновлення парку вагонів-зерновозів, необхідної кількості буде досягнуто лише через десять років. Для покращення ситуації з зерновою логістикою необхідно забезпечити максимальну ефективність використання наявних зерновозів, дотримання стратегії оновлення рухомого складу УЗ та заохочувати приватний сектор збільшувати кількість власних зерновозів, що дозволить у більш короткий термін довести їх кількість до необхідного рівня та сприятиме розвитку конкурентного середовища в даній сфері», — підсумував генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

Молочний Альянс збільшить інвестиції в розвиток

Холдинг «Молочний Альянс» планує зберегти переробку молока на рівні 360 тис. т в 2017 році, а також інвестувати 90 млн грн у розвиток, у тому числі у випуск на ринок нових категорій продукції.

Про це повідомила прес-служба компанії з посиланням на голову спостережної ради Сергія Вовченка, передають «Українські новини».

«У наступному році ми плануємо переробити не менше, ніж цього року. Це приблизно 360 тис. т молочної сировини. Таким чином, обсяги переробки молока підприємствами групи компаній «Молочний Альянс» не скоротяться, а залишаться на рівні поточного року», — зазначив Вовченко.

090103
090103

З його слів, в Україні зараз спостерігається скорочення загального виробництва молока, але й споживання також падає через економічні проблеми.

Вовченко також повідомив, що дещо збільшиться в наступному році обсяг інвестицій у розвиток компанії — якщо на поточний рік передбачено кошти в розмірі 82 млн грн, то в 2017 г. планується освоїти 90 млн грн, при цьому сума може змінитися у разі курсових коливань.

В 2016 році інвестиції направлялися на поліпшення якості продукції, а також на випуск нових асортиментних позицій. «Насамперед, у наступному році ми плануємо випуск нової категорії продукції в дитячому сегменті. Це молочне харчування для дітей віком 3+. Для випуску цієї продукції на завод дитячого молочного харчування «Яготинське для дітей» буде придбано нове обладнання», — зазначає Вовченко.

«Сірий» ринок насіння в Україні становить 30%

Про це заявила очільниця асоціації «Українське насіннєве товариство» Юлія Прохода, пише AgroTimes.

«У жодній країні світу фальсифікат не знищили. І не думаю, що Україна буде першою, хто це зробить. Бо на це є матеріальні передумови. Інколи насіння дуже дороге, розрив між дешевим і дорогим насінням дуже великий. Наприклад, найдешевша вітчизняна посівна одиниця кукурудзи може коштувати $15, а найдорожча іноземна — $250. Важко встояти, щоб не насипати в мішок з-під іноземної кукурудзи свою й продавати як іноземну», — зазначила Прохода.

На її думку, сірий ринок можна тільки стримувати. Для цього держава має стимулювати розвиток білого ринку.

090102
090102

За словами експерта, до реформування галузі насінництва контрольні функції виконувала Держсільгоспінспекція, нині ці функції мають перейти до Держпродспоживслужби, але поки що цього фактично не сталося.

Держсільгоспінспекція перебуває у стані ліквідації, але доки остаточно не вирішиться питання щодо того, хто виконуватиме функції сертифікації, вона не може віддати свої ресурси та повноваження.

«Тобто нині в нас жевріє сертифікація, а контролю як такого немає взагалі», — підсумувала експерт.

Вибір читачів за тиждень

Відео