Орест Сарматський

«Зашифровані» шедеври митця з Тернопільщини підкорюють світ (фото)

шуп01

Картини художника Олега Шупляка із Бережан мають позитивну енергетику.

На Новорічно-Різдвяні свята наші читачі можуть зарядитися енергетичною картиною Олега Шупляка. 49-річний художник зі старовинних Бережан на Тернопільщині намалював її за мотивами творів свого земляка Богдана Лепкого, автора історичних повістей, романтичних поезій, знаменитої пісні “Чуєш, брате мій…”, повідомляє «Високий замок onlinе».

На полотні не тільки передано життєстверджувальний зміст народного зимового обряду, а й зашифровано портрет самого письменника. У цьому унікальність пензля галичанина – творити об’ємні картини-ілюзії, двовзори, ба навіть тривзори. Такий собі живопис у 3D-форматі…

Свого Лепкого митець “виткав” з елементів неповторного різдвяного дійства. Хмарки у чистому небі на Святвечір стали чолом повістяра, засніжені хатки з тинами – його очима, верби на горизонті – бровами, дуби-тополі край подвір’я – бакенбардами, купол церковці – носом, її дашок – вусами, стріха на стаєнці – борідкою, а шпильчасті покрівлі сусідніх хатин – лацканом костюма. Зливу захоплених відгуків отримала ця робота Олега Шупляка в Україні та за її межами, де у ці дні наспівують щемливу Ukrainian Bell Carol (“Щедрик” Миколи Леонтовича).

shuplyak-scdryk
shuplyak-scdryk

«Різдво» самобутнього художника з Бережан викликає щемливі почуття у кожного українця.

Кожна деталь його картин трансформується у поетичний символ. Сам художник узяв собі за правило: якщо малює портрет знаменитості, то доповненням мають стати фрагменти її творінь. Чи то йдеться про Великого Кобзаря (бережанець є автором логотипа, який український уряд обрав для відзначення 200-ліття Шевченка), Лесю Українку, Миколу Гоголя, Івана Франка, чи про іноземців Ван Гога, Фрейда, Леонардо да Вінчі. Роботи митця зайняли почесне місце у колекціях Національного музею Тараса Шевченка у Києві, Міністерства культури України, Міжнародного фонду “Культурне надбання”. Є вони і у приватних колекціях багатьох країн світу. Експонувалися на численних колективних та персональних виставках у різних куточках планети.

Захоплену рецензію про українського самородка друкувало популярне британське видання Daily Mail. В одному з резюме до виставки зазначалося: “Олег Шупляк – сучасний український художник, який працює у різних напрямах живопису, від реалізму до абстракціонізму. Широку популярність та визнання у світі отримала серія його картин-ілюзій, які сам автор називає «Двовзорами»… В одній картині глядач може побачити портрет, пейзаж або жанрову сцену. Особливої уваги вартує останній цикл робіт «Рідна земля», в якій митець досліджує українські етносимволи та знаки, – вишиванка, лелеки, калина, вишня та інші. У цих картинах Олег Шупляк розповідає про глибинні органічні зв’язки цих символів з українською культурою упродовж багатьох століть”.

Рік, що минає, був напрочуд плідним для Олега. Зробив шість персональних виставок. На Форумі видавців у Львові фурор викликав альбом робіт бережанця “Двовзори”. Його ілюстрації прикрасили підручники, видані російською, румунською, угорською, польською, словацькою мовами – для дітей з національних меншин. Захисники України вдячні Олегові за його картини, присвячені Героям Крут, учасникам АТО. Календар “Моя країна – Україна”, укладений з його диво-полотен, здобув Золотий диплом на міжнародній виставці REX-2016. За великий внесок у розвиток національної культури президент Петро Порошенко нагородив Олега Шупляка медаллю “25 років незалежності України”.

Фото – «ВЗ»

Вибір читачів за тиждень

Відео