Гусятинською ропою зацікавилися лікарі з ізраїльської клініки (фото)

IMG_0175-696x522

Підприємець Ярослав Угляр з Оришківців Гусятинського району вирішив запатентувати високомінералізовану ропу гусятинську в поєднанні з бішофітом полтавським, яку вже використовує у своєму готельно-туристичному комплексі «Орися». Про це пан Ярослав розповів сайту ПРО Те.

– Коли є документ, зовсім інакше ставлення до того.  – каже підприємець. – Більша довіра навіть. І це не просто ропа. Вона з бішофітом полтавським. Аналогу нема у всьому світі. Окремо ропу (моршинська, родовища Друскіненкай, Литва) в лікуванні застосовують, а в поєднанні з бішофітом – це вперше.

Нами зацікавилися лікарі з ізраїльської клініки. Постійно питаються, що і як. Хочуть приїхати, подивитися, навіть пропонують інвестувати свої кошти. Їх цікавить можливість реабілітації хворих після переломів, травматичних випадків. Цікавляться, як ропа впливає на опорно-руховий апарат, на дихальні шляхи. Перше запитання було: «Хто вам підказав таку ідею?». Я – не лікар, але якось така ідея прийшла мені в голову. Я багато подорожував, у багатьох місцях був, але подібної води не бачив. Хочу створити своєрідний лікувальний бальнеологічний центр.

– Вважаєте, що людина старіє не роками, а ногами. Це як?

– Буває, що людина моложаво виглядає, але її болять ноги. Особливо по селах. Там люди тяжко працюють, не мають звички їздити на курорти, в санаторії, на море. Десь раз пропустив якийсь радикуліт, потім вдруге пропустив радикуліт, а потім вже й ноги починають боліти, суглоби хворі. Ще відносно молода людина, а вже ходить з паличкою, а то й з двома. А якщо ноги хворі, покручені, то й сам організм страждає.

Яке відношення до молодості має ропа?

– Один власник косметичних кабінетів Києва уклав зі мною договір. Я йому раз в два тижні передаю 50 літрів ропи гусятинської. До Києва висилаю Новою поштою. Він на основі цієї ропи робить різні маски на обличчя. Клієнти після тих масок виглядають бадьоро і моложаво. Свіжішає обличчя.

Молодість – це і рух. Це стан опорно-рухового апарату. Склад ропи – сіль і магній. А магній – це життя. Особливо впливає на серце, на кров. Бачу, що односельці, які приходять на ропу, ліпше себе почувають. Проводять один курс, другий, третій.

– Чи реабілітовувалися у вас після травм і аварій?

– Учасник АТО з Теребовлі, який переніс поранення, безкоштовно їздив 12 днів. Тепер зробив перерву, але згодом планує повторити курс Каже, що почуває себе набагато краще. Я готовий ще прийняти багатьох учасників АТО і теж безкоштовно. Також, до нас регулярно приїжджають батьки з дітьми що хворі на ДЦП. Вони заходять в ропу, плавають в басейні. У солоній воді діти краще себе почувають. Я не кажу, що ропа повністю вилікує, але стають іншими їхні рухи. Хворі діти після ропи – розкутіші. Їм теж завжди готові зробити знижку або й безкоштовно прийняти. Інколи слово «дякую», чи коли бачиш, що людині стало краще, вартніше ніж будь-які гроші.

Прийняття ропняних ванн має масажний ефект, підвищує життєвий тонус, зміцнює захисні сили організму, має антистресову дію.

– Дітям можна купатися в ропі? З якого віку?

– З чотирьох-п’яти  років. Навіть батьки маленьких дітей на руках тримали і намочували. Це те саме, що зануритися в морську воду.

Чи пора року якось вливає на властивості ропи? Тепер от зима. Як вийти на вулицю після купелі?

– Пора року не має значення. Ропа не надворі, її температура становить 28-30°C. Є ще постійно нагріта сауна, в якій використовуємо гімалайську сіль. Після ропняної ванни бажано не змивати з себе ропи. Той соляний плащ треба взяти з собою додому і навіть до кінця дня походити з ним. Можна витертися, але не змивати. Сіль ще «працює» певний час в порах людського організму.

Ропа – це іншими словами золото з-під землі з глибини 770 метрів. Ще малим колись бачив, як в селі люди копали криницю. Пригадую, що в місцях, де мала починатися вода, виймали з-під землі мушлі. Тоді я не розумів, що це таке. Тут 200 чи 250 мільйонів років на тому місці, де ми зараз живемо, було Сарматське море. Якраз залишки солі з того моря залишилися в окремих місцях і в гирлі річки Збруч. З такого місця, де зробили свердловину, я і беру ропу. Це залишки соляного розчину древнього моря. Воно мільйони років пересихало, а сіль лишилася на точках осаду. Та сіль в ропі має 200 мільйонів років, вона і є лікувальною.

Без наукового обґрунтування, навряд чи будували би в Гусятині два санаторії.

– Склад ропи наближений до морської води?

– Вона має набагато більше мікроелементів, ніж морська вода. Солі теж має більше. Морська вода має 9-14 грамів солі на літр води. Ропа має 25-40 грамів солі на літр води. Майже як в Мертвому морі.

– Не треба на море їхати?

– Можливо. Варто зануритися кілька разів. Але треба пройти курс 10-12 днів. За один раз ще ніхто не оздоровився. Десятки людей казали, що боліло коліно чи лікоть і перестало боліти. Люди себе в загальному краще почувають.

– Ви бігаєте, моржуєте. Відколи і чому почали?

Це з 25-ти років. Маю схильність до занять спорту. Мені близький рухомий спосіб життя. Тим більше нині не є здоровою ні наша екологія, ні їжа. Багато стресів. У нас більше негативу, ніж позитиву. Треба самому собі давати раду. Пригадую, нас у 8-му класі возили до районного центру, щоб отримати приписне свідоцтво для військкомату. У поліклініці ми проходили медогляд. Біля дверей кабінету районного кардіолога був вислів: «Хочеш мати здорове серце – зроби 10 тисяч кроків в день». Тобто 10 кілометрів треба ходити пішки або бігати. Недавно я був в тій самій поліклініці, але біля того кабінету цього вислову вже нема. Тепер там реклама якогось лікарства. У нас змінилися акценти на те, щоб заробляти гроші, а не щоб була здорова нація.

– Ви ще ходите по снігу босим?

– Ходжу по снігу, по росі. Купаюся в крижаній воді. Відвідав усі купелі. Такого нема, щоб зовсім не хворів. Недавно переніс грип. Але в загальному почуваю себе здоровим. Ходжу багато пішки.

– Незважаючи на наявність машини…

– Не усі є щасливими, що їздять машинами. Значно більше задоволення і користі від того, щоб пройтися. Особливо лісом чи полем. Таки рух є життям. Наші предки багато ходили пішки і були здоровими.

– Як гадаєте, організм сам підказує, що йому треба?

Вважаю, що так. Завжди треба слухати себе. При потребі – бігати чи багато ходити. Я прочитав багато книг М. Амосова, багато взяв для себе. Вважаю, що такі книжки треба читати, особливо молоді, і пізнавати себе.

– Як навчитися слухати свій організм? Які це сигнали?

Якщо працюєш, працюєш і відчуваєш, що втомився, треба вчасно зупинитися і відпочити. Часом побалувати себе лінощами, полежати в ліжку, почитати книжку. Себе треба слухати. В жодному разі не ігнорувати сигнали організму. Ну і рухатися.

Вибір читачів за тиждень

Відео