В тернопільських аптеках ціни на ліки суттєво різняться (відео)

e98aa84acafa00bdf82bc4bff1d2e727

Ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та бронхіальної астми будуть дешевшими. Це передбачає постанова Уряду про референтне ціноутворення на деякі медпрепарати, яка набула чинності від 1 січня цього року. Суть її полягає в тому, що ціни на деякі ліки в Україні порівнюватимуть із їх вартістю у сусідніх Польщі, Латвії, Словаччині, Угорщині та Чехії, а там наразі значна препаратів у рази дешевша, ніж в нас. 

Державне регулювання цін стосуватиметься препаратів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів, а також до переліку Міжнародних непатентованих назв, вартість яких підлягає відшкодуванню. Референтні ціни поширюватимуться на 21 лікарський засіб. Зокрема, на 16 – від серцево-судинних хвороб, три – від бронхіальної астми та два – від цукрового діабету.

Ці хвороби визначили не випадково. Наприклад, Україна посідає друге місце у світі за кількістю смертей через хвороби серця. Поки що в аптечній мережі міста ціни на ліки значно різняться, кажуть тернополяни.

– То я для жінки від давлення купую.

– А ви помічали, що в різних аптеках можуть ціни різнитися на одні і ті ж ліки? – Обов’язково. Всюди так буквально в аптеках. І кажуть, що подешевшають і нічого не дешевшає.

Для методу реферування залучають дані з країн, найбільш подібних до України за локацією, ринком, внутрішнім валовим продуктом, демографічною ситуацією. Зокрема, це Польща, Латвія, Словаччина, Угорщина та Чехія. Джерелом інформації для таких референтних цін зазвичай виступають офіційні реєстри цін відповідних країн. Поки що значна частина ліків там у рази дешевша, ніж в Україні.

– Перше, що я запитав, коли прийшов працювати в Уряд: а з якого дива? Ми почали розкопувати цю проблему. А тому, що в нас є 4, 5, 6 компаній в Україні, які є імпортерами-монополістами, бо система реєстрації ліків настільки була складною, ми зараз її теж змінили, що її неможливо було пройти і фактично, закуповуючи за кордоном ліки за гривню, умовно кажучи, вони зразу на вході в Україну писали, що вони коштують 1,50. І весь прибуток вже залишається там, за кордоном,  – говорить Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Оскільки реферування стосуватиметься ліків, які увійдуть в національний перелік, то ціни в аптеках саме на ці препарати теж повинні будуть знизитися до референтних.

– Далі – плюс націнки тут в мережах 30, 40, 50, 60% плюс до ціни цих репрепаратів. Тому система зараз направлена на те, щоби ціна в Україні була не вища, ніж на аналогічний препарат по компонентах, по діючій речовині, щоб тут не було спекуляцій в 5 країнах, з якими ми з вами межуємо – Польща, Прибалтика і так далі, – каже Володимир Гройсман.

Важко передбачити, наскільки реферування сприятиме зниженню цін на ці ліки, кажуть у правлінні Союзу споживачів медичних послуг.

І додають: важливо, щоб через три місяці після введення цього регулювання Міністерство охорони здоров’я провело моніторинг результатів і дізналось, чи насправді ціни на ці препарати знизились і чи не зникли життєво важливі ліки з ринку України.

Вибір читачів за тиждень

Відео