Орест Сарматський

Агро-новини 13 січня

січ13

Аграрії яких областей в Україні використовують найбільше міндобрив?

Господарства трьох областей разом закупили більш ніж 26% усіх міндобрив в Україні

Найбільше мінеральних добрив на проведення літньо-осінніх польових робіт використають у Вінницькій, Кіровоградській та Полтавській областях. А найменше — Закарпатська і Чернівецька області.

Про це пише SuperAgronom.

130101
130101

З наведених даних можна побачити, що господарства цих трьох областей разом закупили більш ніж 26% усіх міндобрив в Україні. Також у лідерах за запасом міндобрив Черкаська, Одеська і Хмельницька області.

«Якщо ж розглядати забезпеченість добривами у відсотковому відношенні до заявлених потреб, то в середньому по україні вона складає 112 % з коливаннями від 93% до 183%. Менша 100% забезпеченість добривами лише в чотирьох областях: Миколаївській, Хмельницькій, Херсонській і Запорізькій», — зазначається у повідомленні.

Світові запаси зернових досягнуть максимального рівня — FAO

Прогнозований FAO обсяг світових запасів зернових на 2016/17 МР був переглянутий у бік підвищення на 8 млн т до 670 млн т, що становить новий рекордний рівень.

Про це повідомляється в зведенні пропозиції і попиту на зернові FAO.

З огляду на те, що основний обсяг врожаю пшениці вже прибраний, виробництво пшениці в 2016 р. має скласти 749 млн т, що на 2,6 млн т більше від попереднього прогнозу і на 2% (14 млн т) більше, ніж у 2015 р.

130102
130102

Відзначається, що обсяг світових запасів пшениці в 2016/17 МР досягне нового рекордного рівня і складе 238,5 млн т, що на 3,3 млн т вище, ніж в листопадовому прогнозі і на 5,3% (12 млн т) більше, ніж на початок сезону.

Основний обсяг приросту запасів пшениці забезпечать Китай, США і РФ.

Додається, що аналітики FAO прогнозують, що світові запаси фуражних зернових оцінюються в 261 млн т, це майже на 4 млн т більше, ніж передбачалося раніше і майже на 1% (2,4 млн т) вище рівня початку сезону. Весь приріст світових запасів фуражних зернових в цьому місяці доводиться на частку кукурудзи, запаси якої складають 212 млн т, що на 2,3% (5 млн т) вище, ніж в попередньому сезоні.

На півдні України миші загрожують майбутньому врожаю

У південих областях на незораних площах після соняшнику, кукурудзи та на багаторічних травах кількість нір курганчикової миші - 1-3 на 1 га.

Польові гризуни можуть нашкодити майбутньому врожаю на півдні України. Поширення гризунів на полях з-під просапних культур, багаторічних травах становить 2-8 колоній на 1 га, в одній колонії 2-12 жилих нір.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку мишоподібними гризунами відмічається переважно з країв і становить 1-4, макс. 6 жилих колоній на 1 га (Запорізька обл.) з 1-5 норами в кожній. У деяких лісостепових та степових областях відмічалось розселення гризунів, особливо на полях озимої пшениці та ячменю ранніх строків сівби, які перебувають у фазі кущіння, а також на посівах, які межують із багаторічними травами.

130103
130103

У Донецькій, Одеській, Херсонській областях на незораних площах після соняшнику, кукурудзи та на багаторічних травах кількість нір курганчикової миші — 1-3, макс. 10 на 1 га.

«У подальшому погодні умови регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів. Найнесприятливішими чинниками, які будуть спричиняти загибель гризунів, є сильні морози, утворення льодової кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу й заливанням нір. Особлива загроза очікується на полях озимини, яка межує з неугіддями та багаторічними травами, у разі стійкого снігового покрову, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжать розмноження», — говориться у повідомленні.

Оскільки, очікується значне підвищення температури повітря та опади, потім — різке зниження температури, можна прогнозувати значну природну загибель мишоподібних гризунів та зменшення чисельності жилих колоній.

Вибір читачів за тиждень

Відео