Оксана Бучко

Тернополяни подали петицію за спрощення життя підприємцям

podatky (1)

Скасувати сплату єдиного соціального внеску в разі відсутності доходів у підприємців – про це йдеться у петиції тернополянки Людмили Косинської. Нагадаємо, законопроект про це підписав Президент України наприкінці грудня.

- Президент України підписав законопроект №5130, яким передбачена з 01.01.2017 року сплата єдиного соціального внеску в сумі 704 грн. щомісяця (при збільшенні мінімалки сума буде збільшуватися), фізичними особами-підприємцями в т.ч. самозайнятими особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність. Законом чітко передбачено, що від сплати не звільняються вищезазначені особи у разі відсутності у них доходу. Вважаю, що такі законодавчо встановлені норми, порушують права громадян. Так, особа може по тим, чи іншим причинам заробити в місяць 1000 грн., при цьому сплатити ЄСВ необхідно 704 грн. Не заробиш нічого – 704 грн. Є певні види робіт, в т.ч. сезонні, які не дають постійного заробітку. А отже в ті місяці, коли не працюєш, маєш сплачувати 22% від мінімалки. Окремо варто звернути увагу на самозайнятих осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність. Адже буде така особа мати ту чи іншу роботу, не завжди повязано з її можливостями. Така особа, наприклад, як арбітражний керуючий, може рік чекати на ухвалу про призначення її у справі, адже таке призначення наразі відбувається автоматизованою системою суду. Крім того, є безліч справ про банкрутство, в яких арбітражний керуючий взагалі залишається без заробітної плати, - йдеться у тексті.

До слова, до 1 січня у Тернополі закрилися 1500 ФОПів. Станом на сьогодні закрилися ще близько 500, повідомляють у ГО «Рідна земля» з посиланням на відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців Управління державної реєстрації ТМР.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео