Орест Сарматський

Агро-новини 15 січня

січ15 (Copy)

Херсонський завод запустить серійне виробництво комбайнів

Держава обіцяє «Херсонському машинобудівному заводу» 300 млн грн на серійний запуск виробництва комбайнів «СКІФ», які будуть в 2 рази дешевше імпортних.

Про це розповів директор підприємства Олександр Олійник, передає Іnfokava.

«Близько 10% від нашого обсягу ми експортуємо в 11 країн. На сьогодні виробляємо 20 млн продукції в місяць. Це не так багато, раніше при таких потужностях завод випускав 6 тис. комбайнів на рік — це 1 млрд продукції щомісяця. Це та цифра, до якої ми будемо прагнути», — сказав він.

[caption id=«attachment_61306» align=«alignnone» width=«300»]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Джерело фото: Антон Корчан[/caption]

За словами Олійника, перші комбайни будуть готові вже через півроку.

«Щомісяця ми зможемо виробляти мінімум 10 комбайнів, в рік — 150. За 5 років ми вийдемо на виробництво мінімум 500 комбайнів на рік», — повідомив керівник заводу.

Через російське ембарго в Україні подешевшали імпортні овочі

Найпопулярніші імпортні овочі на ринку Україні коштують на 10-15% дешевше, ніж рік тому. Фахівці пояснюють цей факт загальним збільшенням пропозиції з Туреччини, яка традиційно є головним постачальником сезонних овочів в Україну в зимовий період, повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».

«Насправді, пропозиція від турецьких постачальників цього року помітно збільшилась. Крім того, виробники в самій Туреччині зараз готові відвантажувати товар майже в 1,5 рази дешевше, ніж минулого року, — розповідає керівник овочевого напрямку ОРСП «Шувар» Олександр Палій. — Ще півтора місяці тому ми спостерігали стрімке підвищення ціни в сегменті тепличної продукції, що традиційно відбувається наприкінці сезону продажу вітчизняної продукції. Але вже зараз, через стабільні поставки з Туреччини ціни стабілізувались, хоча в попередні роки напередодні свят, як правило, вони починали підвищуватися».

Дії виробників та постачальників у Туреччині експерти ринку пов`язують з російським ембарго, яке було введено ще 1 січня 2016 року щодо турецьких фруктів, цитрусових та овочів. До початку поточного сезону турецькій стороні вдалось домовитись з Росією лише про зняття заборони на фруктову групу. Однак, на овочі ембарго продовжує діяти.

150102 (Copy)
150102 (Copy)

«Збільшення пропозиції імпортних тепличних овочів в Україні є прямими наслідком дії чергової заборони в Росії. В попередні роки Туреччина відвантажувала в Росію 50-70% річного експорту тепличних овочів. Мова йде про більш ніж 300 тис. т свіжих овочів. Через російське ембарго турецькі експортери вимушені були перерозподілити поставки між наявними ринками. Через це зараз спостерігають збільшення пропозиції та зниження ціни на ринках Східної Європи, зокрема в Україні» — коментує ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Дослідження: аграрний бізнес-клімат в Україні поліпшився

Аграрний бізнес-клімат за попередній місяць покращився до +23,9 пунктів. А за рік індекс бізнес-клімату (ABI) зріс з 102,7 до 119,8.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного в листопаді, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

150103 (Copy)
150103 (Copy)

Як звернули увагу в УКАБ, хоча державна підтримка і загальна макроекономічна ситуація сприймаються респондентами як чинники з негативним ефектом, бізнес-індекси саме цих двох показників є найвищими серед інших факторів. Бізнес-індекс державної підтримки сягає 142,5, а індекс загальної економічної ситуації — 135,5. Найменший рівень аграрного бізнес-індексу спостерігається для доступу до кваліфікованих кадрів — 96,5.

Вибір читачів за тиждень

Відео