Казковий замок розташувався на Тернопільщині (фотофакт)

zamok_skalapodolskaja_11

Скала-Подільська – селище міського типу Борщівського району Тернопільської області. Розташоване на правому березі річки Збруч. Перша писемна згадка — 1210 р. 

Тут знаходився оборонний дерев’яно-земляний замок, збудований на місці давньоруського городища, зруйнований в часи монголо-татарського нашестя. 1331 р. власники Поділля литовські князі Коріятовичі зводять кам’яний замок, пише  ternopil.

Витягнутої форми, що зумовлене рельєфом місцевості. З трьох боків захист забезпечувала річка Збруч, тільки з південного боку був глибокий рів, кам’яний мур із виступаючою напівкруглою пороховою вежею, яка збереглася до нашого часу. Поряд з баштою була в’їзна брама, дістатися до якої можна було лише через підйомний міст.

Замок багато разів руйнували і відбудовували, але в другій половині 17 ст. під час польсько-турецької війни, він зазнав руйнувань і вже не відбудовувася.

На початку 18 ст. Адам Тарло, скальський староста перебудовує фортецю в резиденцію у бароковому стилі. Через кілька років палац спалила блискавка. Наприкінці 18 ст. Скала-Подільська стає власністю Ґолуховських, які звели у місті окремий палац і заклали навколо парк, 26 га.

Вибір читачів за тиждень

Відео