У лютому продукти й перевезення для тернополян подорожчають

87277_w_700

Вже у лютому продукти та послуги перевізників для тернополян можуть подорожчати. Про це попереджають фахівці.

«Подорожчання буде зумовлене зростанням вартості логістики - перевезень, оренди складів і доставки на точки продажу. А логістика подорожчає через збільшення вартості пального», - каже порталу "Знай" економіст Володимир Марченко з компанії AFS.

За його словами, у ціні кожного товару є складова вартості пального. Як тільки вона збільшується, дорожчає кінцевий продукт.

«В першу чергу подорожчають ті товари, на які невелика накрутка. Це овочі та молокопродукти. На початку лютого варто очікувати збільшення ціни менш ніж на гривню. А вже ближче до березня - ще на пару гривень. Тоді вже свою роль зіграє сезонний чинник», - пояснює він.

Більшість великих мереж із продажу пального почали піднімати ціни на бензин і дизпаливо в останній тиждень грудня. Решта дрібних мереж зробили це в минулі вихідні.

Зараз літр бензину А-95 продають в середньому за 23,87 грн, дизпаливо - за 21,43 грн. Це на 70 копійок більше, ніж у грудні.

«Зараз підвищують ціни ті, хто вперше за останні тижні робить оптові закупівлі. В опті пальне в грудні подорожчало на 15 відсотків. Причиною цього стала зміна оподаткування. Урядовці перенесли роздрібний акциз у загальний. Нафтотрейдери заклали у ціну ризики, пов'язані з цим, і стали продавати бензин і дизпаливо дорожче», - говорить Геннадій Рябцев, аналітик науково-технічного центру «Психея».

На його думку, зараз є всі умови для подорожчання пального ще більше.

«Курс у нас нестабільний, а від нього залежить ціна пального з ЄС, а його купують за валюту. Податки на дизпаливо у кінці року збільшилися. На ньому, до речі, їздить майже весь комерційний транспорт. Єдине, що зараз стримує мережі піднімати ціни на пальне, - це низький попит автомобілістів. Зазвичай взимку люди їздять менше, тому й купують небагато бензину», - каже він.

Нагадаємо, востаннє подорожчання харчів було в листопаді. Тоді збільшилися ціни на молокопродукти. Це було пов'язано зі зменшенням надоїв молока.

Вибір читачів за тиждень

Відео