Орест Сарматський

Яку ідею Гройсмана підтримали на Тернопільщині?

unnamed (8)

Доручення прем'єр-міністра України щодо сприяння органами влади розвитку україномовного розділу Вікіпедії підтримують вікіпедисти  Тернопільщини.

Про це у своєму блозі у Фейсбук пише відомий в Україні вікіпедист Микоал Василечко.

- Загалом у Вікіпедії про Тернопілля є понад 8 тис прямих і дотичних статей. Але є велика потреба в перекладі інформації про наш край іншими мовами, адже станом на січень 2017 року активних мовних розділів у Вікіпедії є 284 (!). Досить розвиненою частиною статей про Тернопільщину є статті про відомих уродженців краю, людей, що тут проживали, працювали, творили. Та мало оновлених статей про населені пункти. З великою потугою формуються і статті про новостворені громади, - каже Микола Василечко, автор майже 800 статей більше 2500 категорій та 60 100 редагувань в українській Вікіпедії. До речі, він завантажив на Вікісховище більше 6100 світлин!

   За словами ентузіаста, нині тернопільському сегменту Вікіпедії бракує ініціативних, та що дуже важливо, освічених і досвідчених дописувачів. Їх можна залучити, якщо, наприклад, організовувати тематичні конкурси з написання статей та нагородженням найкращих авторів, заохоченням активних учасників конкурсів призами та подарунками. Такі конкурси можна проводити на освітянському рівні у школах, залучаючи педагогів та учнів старших класів, в училищах та коледжах, вишах, як на рівні області, так і на рівні районів.

unnamed (7)
unnamed (7)

Як пише Микола Василечко, саме вікіпедист із Тернопілля, уродженець Зубреця Бучацького району, Герой України Ігор Костенко за півроку до загибелі на Майдані запропонував ідею Вікіфлешмобу, який уперше проведений 27 квітня 2014 року в пам'ять про нього, а цьогоріч проходитиме 28-30 січня. Також нашого земляка у 2014 році співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив вікіпедистом року і вручив нагороду рідним Ігоря Костенка в Києві на міжнародній щорічній конференції YES.

Вікіпедисти Тернополя й області (таких є більше 30-ти, активних — кілька) зацікавлені у співпраці з місцевими органами влади та у сприянні розвитку україномовної Вікіпедії загалом і сегменту Тернопільської області зокрема, - каже Микоал Василечко.

Як повідомляв «Урядовий портал» (Див. ТУТ), прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав пропозиції громадськості, спрямовані на розвиток україномовного розділу Вікіпедії, та доручив органам виконавчої влади вжити у 2017 році заходів для їх реалізації.

  Фото – відкриті мережі

Вибір читачів за тиждень

Відео