Як у Тернополі святкуватимуть Водохреще (відео)

хрещення-655x333

19 січня, християни відзначатимуть третє велике зимове свято після Різдва та Василя – Водохреще. За християнськими віруваннями, саме цього дня Бог з’явився у трьох іпостасях – Бог-Отець, Бог-син і Бог-дух святий. За біблійними переказами, саме на Водохреще Ісус Христос прийняв обряд хрещення. Зранку в цей день віряни йдуть до церкви святити воду. У Тернополі обряд освячення традиційно відбудеться на набережній Тернопільського ставу.

За християнською традицією, церемонія освячення води здавна відбувалася під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Дотримуються цього звичаю і в Тернополі. Вже багато років поспіль на набережній Тернопільського ставу біля підніжжя хреста, встановленого на честь 1025 річниці хрещення Київської Русі, освячують воду, повідомляє tv4.

– О 12 годині Над ставом, біля символічного хреста збираються владики, збираються тернополяни, щоб освятити воду. Цьогоріч це теж незмінне дійство і так само буде відбуватися. Відбувається традиційно і освячення води в наших водозаборах і о 10 годині в парку Топільче, так як люди його називають Моржатнік, збираються всі шанувальники зимового плавання, саме на Водохреща, – розповідає начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міськради Олександр Смик.

Водохреще замикає цикл новорічно-різдвяних свят. Проте, у Тернополі святкування на цьому не завершуються. Чимало пам’ятних дат урочисто відзначать у місті впродовж січня.

– Це свято Соборності 22 числа. Ми всіх запрошуємо на Микулинецький цвинтар на 12 годину, де відбудеться урочистий молебень за загиблими героями і ми згадаємо саме цей день і 29 січня ми вшановуємо пам’ять героїв Крут, – каже Олександр Смик.

Тим часом, у Тернополі вже готуються до відзначення Дня зими 12 лютого, кажуть в управлінні культури та мистецтв Тернопільської міськради. Традиційно, святкування відбуватимуться на Тернопільському ставі. Для тернополян та гостей міста готують чимало цікавого.

Вибір читачів за тиждень

Відео