Основна проблема на ринку праці Тернопільщини – низька мотивація до роботи (відео)

робота--604x270

Продавців, касирів, слюсарів, газозварювальників, трактористів, кухарів, охоронців шукають роботодавці Тернопільщини. Натомість, у місцеві центри зайнятості звертаються люди з однією, або кількома вищими освітами. Шукають роботу, переважно економісти, програмісти, юристи та педагоги. Про брак робітничих кадрів, діяльність на перспективи розвитку служби зайнятості на зустрічі у Будинку праці говорили сьогодні представники влади, місцевого самоврядування, профспілок, громадських організацій, соціальних служб та роботодавці.

Основна проблема на ринку праці Тернопільщини – низька мотивація до роботи – 10% вакансій Центру зайнятості – із мінімальною заробітною платою і лише 3% – із заробітком, що більший за середньообласний розмір.Тіньова зайнятість, небажання працювати через отримання соціальних виплат, субсидій, продовжують ряд проблем. Кожен другий безробітний, зареєстрований в тому чи іншому центрі зайнятості, має одну, а то й дві вищі освіти, в той час як більшість роботодавців мають потребу в робітничих кадрах. Наприклад, газозварювальниках та трактористах, повідомляє tv4.

– Працівники центру зайнятості неодноразово виїжджають до шкіл і зорієнтовують молодь, випускників на та професії, які зараз конкурентоспроможні, ті, які користуються попитом на ринку праці і ті, які дадуть можливість прогодувати сім’ю, – розповідає директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Впродовж 2016 року послугами обласної служби зайнятості скористалось майже 48 тисяч осіб, з них – майже 33 тисячі отримали статус безробітного. За сприяння місцевих центрів зайнятості, роботу вдалось знайти двадцяти чотирьом тисячам мешканців області, каже директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

За послугами до центрів зайнятості Тернопілля звернулось 6044 роботодавці, що на 222 більше, ніж у 2015 році. Ними було подано понад 36 тисяч вакансій. В порівнянні з попереднім роком, це на 1110 вакансій більше, – каже Василь Олещук.

Також професійне навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття пройшли 3920 осіб, майже усі були працевлаштовані.

Вибір читачів за тиждень

Відео