Орест Сарматський

Агро-новини 21 січня

січ21 (Copy)

На цікаві агропроекти завжди знайдуться гроші — Маліж

У Харкові відкрили представництво Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). Завдяки цьому аграрії регіону отримають нові фінансові можливості для розвитку власного бізнесу, стверджує керуючий директор ЄББР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж під час відкриття представництва.

Він зазначив, що в пріоритеті буде допомога малому та середньому бізнесу.

«В аграрний бізнес України ЄБРР щороку інвестує близько €250 млн. Якщо будуть добрі агропроекти, то гроші в нас завжди на них знайдуться», — стверджує Френсіс Маліж.

210101 (Copy)
210101 (Copy)

За його словами, робити ставку на якусь одну нішу сільського господарства банк не буде. Кредитуватимуться підприємства як із зернового, так і з органічного сектору. Разом із тим ЄББР зацікавлений у співпраці із тими агропідприємствами, які вже працюють на ринку, адже стартапи дуже рідко отримують фінансування.

«Будь-яка компанія, яка вже юридично існує, може прийти до нас зі своїм вже готовим прописаним проектом. Ми його обов’язково розглянемо, і будемо вирішувати, чи можемо чимось допомогти», — зазначив Френсіс Маліж.

Крім фінансової допомоги, ЄБРР також надає консультації. Одним із завдань офісу ЄБРР в Харкові буде ще й підтримка амбіцій виробників щодо експорту своєї продукції.

Наразі в Україні працює лише два регіональні офіси ЄБРР: у Львові та новостворений у Харкові. Проте вже до середини 2017 р. їх планують відкрити ще у 13 обласних центрах.

Емфітевзис обезземелить селян — Козаченко

Механізм емфітевзису призведе до обезземелення селян. Таку думку висловив народний депутат, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, пише «УНІАН».

Він повідомив, що багато депутатів профільного комітету Ради підтримують цей законопроект і всіляко просувають його.

«Термін оренди в 50 років — є фактичною продажем ділянки, при цьому власник позбавляється права розпоряджатися своєю власністю. Тобто, будь-яка іноземна компанія, юридична або фізична особа може придбати на 50 років плодовиту українську землю. Це турбує», — сказав депутат.

210102 (Copy)
210102 (Copy)

Також Леонід Козаченко нагадав, що не так давно ряд українських ЗМІ опублікували лист за підписом академіка Валерія Гейця та більше десяти інших професорів Національної академії наук, які стверджували, що механізм емфітевзису призведе до обезземелення селян-власників земельних ділянок та притісняють їх права. Цей механізм створює передумови для концентрації земель у власності агрохолдингів в надвеликих розмірах.

Крім того, ряд експертів висловлює побоювання, що механізм емфітевзису відкриває можливість російським банкам привласнювати українські землі, що в умовах військових дій може обернутися катастрофою для нашої держави.

210103 (Copy)
210103 (Copy)

Тим часом, автори цієї ініціативи категорично не згодні із зауваженнями на свою адресу. Вони стверджують, що ті, хто критикують, «мало розбираються в питаннях земельних відносин».

З іншого боку, законопроект дійсно не змушує всіх селян без розбору використовувати механізм емфітевзису. Він лише створює правові основи для цього кроку, який є абсолютно добровільним. На сьогодні українські землевласники вже уклали понад 20 тис. договорів емфітевзису, що свідчить про те, що, незважаючи на побоювання експертів, механізм є досить затребуваним серед населення.

Вибір читачів за тиждень

Відео