Орест Сарматський

Тернопільські чиновники заспокоюють, що мовляв, африканська чума людям не передається (фото, інфографіка)

1 (Copy)

Загибель свиней у Збаразькому районі спричинила засідання спеціальної комісії

На Тернопільщині усі служби та підрозділи готові справитися з африканською чумою свиней.

Про повідомили під час засідання обласний деначальник упраління ржавної надзвичайної протиепізоотичної комісії, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

2 (Copy)
2 (Copy)

Провів засідання перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Крисак.

- У період з 5 по 17 січня 2017 року в приватному домогосподарстві у Збаражі сталася загибель 12-ти свиней (всього в господарстві знаходилось 15 свиней). 17 січня три проби паренхіматозних органів свиней (зразки селезінки, легень, серця, нирок, підщелепові та ближові лімфатичні вузли) направлено у випробувальний центр харчової та сільськогосподарської продукції Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Згідно звіту дослідження патологічного матеріалу за попереднім діагнозом виявлено світіння характерне для вірусу «Африканська чума свиней». Дані патологічні матеріали 3-х свиней досліджено Львівською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини, де за попереднім діагнозом виявлено ДНК вірусу «Африканська чума свиней». Дослідження продовжуються у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, - розповів начальник упраління цивільного захисту облдержадміністрації Ігор Лівінський.

Він повідомив, що 19 січня проведено засідання районної протиепідемічної комісії, визначено 3-х кілометрову захисну зону, в якій знаходиться близько 120 свиней у приватних домогосподарствах. Для додаткового перестрахування межі захисної зони було розширено до 20 км.

- Серед основних заходів -  встановлення карантинних ветеринарних і поліцейських постів на дорогах при в'їзді на територію епізоотичного осередку; проведення в епізоотичному осередку обліку всього свинопоголів’я, вилучення та його евтаназія; утилізація трупів свиней методом спалювання та провести захоронення залишків, - поінформував начальник управління цивільного захисту облдержадміністрації.

чума (Copy)
чума (Copy)

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Крисак наголосив, що в області до такої ситуації готові давно, затверджено план заходів  та поінормовано населення, як діяти в цій ситуації.

- Наше головне завдання – зупинити поширення збудника АЧС. Я впевнений, що нам це вдасться. Крім того, в госпродарствах, у зоні дії можливого зараження,  доведеться знищити всіх тварин. Наразі ніякої загрози життю людей на Збаражчині немає, - зазначив Іван Крисак.

Також він повідомив, що людям, які будуть знищувати свиней, буде відшкодовано кошти.

Фото – ОДА,Інфографіка – відкриті мережі

Вибір читачів за тиждень

Відео