Це перший такий проект на Тернопільщині (відео)

vlcsnap-2017-01-24-18h18m41s161

Стратегію розвитку на 10 років затвердила Почаївська  територіальна об’єднана громада. Це перший  такий проект на Тернопільщині. Про те, як створювався документ і які його основні завдання, розповіли  експерти  та представники робочої групи.

Почаївська територіальна об’єднана громада першою серед громад Тернопільщини розробила і затвердила Стратегію розвитку на десять років. Створили її спільними зусиллями міської ради Почаєва та громадської організації “Гуртом!” Перед початком роботи автори проекту проаналізували основні проблеми Почаївської громади. І на основі цього розробили рекомендації. Усе для того, щоб сприяти як економічному так і соціальному розвитку, повідомляє tv4.

– Ми просто намагалися дійсно знайти причини і знайти, скажемо, виходи, підходи, зміни життя в громаді, щоб вона з часом стала успішною. Тому що якщо, я вважаю, Почаївська громада стане успішною, то не тільки тернопільські громади, але й громади по Україні будуть мати ще одного лідера, – розказує керівник проекту, експерт (ТОГО “Гуртом!”, м. Тернопіль) Ігор Ковалик.

Серед основних завдань стратегії – охорона та ощадливе використання місцевих природних ресурсів, розвиток туризму, сприяння росту зайнятості населення. А ще з цього року в Почаївській об’єднаній громаді пропонують запровадити конкурс проектів “Бюджет громадських ініціатив”.

– Відповідно зараз ми в рамках того стратегічного плану, його затвердили рішенням сесії, вже маємо напрямок туристично-рекреаційний. Розвиваємо і розробляємо зараз генеральний план для того, щоб розширити межі самої громади, і, відповідно, щоб ощадливе використання ресурсів було. Найбільший і найпривабливіший в Почаївській громаді – це земля, – говорить заступник Почаївського міського голови Андрій Чубик.

Щоб в громаді залишалося більше активної і творчої молоді, автори стратегії пропонують працювати над створенням віддалених робочих місць.

– Можна жити тут, в нас, і в той же час бути співробітником канадської фірми, яка займається логістикою там для канадських фірм по грузоперевезенням. Можна жити в Почаєві і розробляти сайти для замовників не тільки в Україні, – каже експерт проекту ( ТОГО “Гуртом!”, м. Тернопіль) Сергій Хлєбас.

Розробники також наголошують: для реалізації стратегії в Почаївській громаді, окрім фінансових ресурсів, потрібно й працювати над створенням громадянського суспільства, яке матиме прагнення до самовдосконалення. Лише тоді результати проекту будуть успішними.

Вибір читачів за тиждень

Відео