Оксана Бучко

Війну очима жінки в українському фільмі «Жива» побачать тернополяни (відео)

Історію дівчини з Івано-Франківщини Анни Попович на фоні подій УПА тернополяни дізнаються під час благодійного показу фільму «Жива» в «Палаці Кіно» сьогодні, 25 січня. Цей художній фільм є повнометражним дебютом кліпмейкера та документаліста Тараса Химича, який оживив історію Карпатської України та розповів правдиву історію Першої дивізії зброї «Галичина».

- Ми почули історію Анни Попович і знайшли героїню в с. Залісся, що на Золочівщині, - розповів Тарас Химич під час прес-конференції. – Ми потрапили до її дому у День народження жінки. Історія була жива і вимагала лише цікавого викладу. Ну і звісно ж фінансування, якого на той час не було. Тут потрібно було проявити віру. Та й взагалі можливості знімати кіно до Майдану не було. Воно й логічно, що такий фільм мав би закінчитись під час війни.

буч
буч

Зйомки тривали впродовж трьох років. Знімали у тій частині Карпат, де насправді розгорталась реальна історія життя головної героїні – у Горганах. Сцени допитів знімали у Львівському національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Під час зйомок використали передові технології, яких ще не було в Україні – унікальна побудова композиції візуального ряду, оригінальна авторська звукова доріжка, художнє оформлення ,використання справжньої техніки на зброї 1940-50-х рр., постановка бойових сцен, робота з кращими військовими консультантами та істориками України. Команду, яка працювала над фільмом, згуртовувала ідея отримання якісного продукту.

[embed]https://youtu.be/3dfKymP0OOo[/embed]

- В українців нема можливості бути посередніми, - зазначає виконавчий продюсер фільму Олеся Галканова. – Українські фільми мають бути якісними, а робоча група – відповідальною. Нас сприймають або чорними, або білими, немає на даному етапі фіолетового. Цей фільм став для творчого колетиву INVERT Pictures ризиком і словом, з якого усі ми почали творити нову історію життя, свого власного.

Благодійний показ відбувається у рамках проекту «КіноUP» та акції «КіноСереда», ініціатором якого є заступник мера Леонід Бицюра. Прокат фільму триватиме також із 26 січня по 9 лютого у «Палаці Кіно» з 17.00 до 19.00. Вартість квитка – 40 грн, для учнів – 25 грн.

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео