Скандальна історія з тернопільським гуртожитком: як все насправді

DSC_6478

Галасу в соціальних мережах зчинила ситуація із підвищенням суми оплати за гуртожиток педагогічного університету до майже 2100 грн. за півріччя. В чому проблема і чому такі невдоволені студенти, нам вдалося з’ясувати у студентському профкомі ТНПУ ім. Володимира Гнатюка.

- Проблема з підвищенням оплати за гуртожиток привела до великого обурення студентів і ми прекрасно це розуміємо. Профком підтримує їх в тому, що це реально великі гроші, та не всі можуть собі дозволити одразу оплатити таку суму за гуртожиток, - коментує Ярослав Обач, заступник голови профкому студентів. - Ми розуміємо, що є багато проблем в гуртожитках – вони не ідеальні, є проблеми з персоналом, і це все ми готові в міру своїх сил вирішувати, але нам потрібно почути всіх студентів. Вони мають рішуче висловлювати свої думки і претензії.

У профкомі обурилися, коли почули суму 440 грн і все-таки скоротили її до 415 грн/міс. Але сума буде рости... це всі розуміють. За проживання у гуртожитку вираховується 40% від мінімальної стипендії, тобто бухгалтерія зробила максимальний відсоток.

- Причинами подорожчання є підвищення мінімальних зарплат, - пояснюють у бухгалтерії педагогічного університету. - Тепер всім працівникам гуртожитків потрібно підвищити зарплати, плюс вічне зростання вартості комунальних послуг. Ремонти в гуртожитках також входять в цю суму. Фінансування від держави ніякого немає. Інші вузи перекривають суму завдяки іноземцям. В нас, на жаль, іноземців немає.

Щоправда, цього року до студентів ТНПУ ім. Володимира Гнатюка підселили ще й студентів з інших ВНЗ Тернополя, мова йде про гуртожитки. Відтак, за розповідями студентів, у 2 гуртожитку педагогічного на одному поверсі з дівчатами вже мешкають хлопці-студенти медичного університету та політехнічного. Невже так скоротилося число студентів ВУЗу?!

- Кількість студентів, які проживають у гуртожитку, також впливає на суму, - додає Ярослав. - Всі ми заручники певної системи і важко вирішувати питання на місцевому рівні. ВНЗ підкоряється постановам і законам. Наша позиція чітка - ми хочемо, щоб студенти платили менше за проживання, але держава перед нами ставить дуже жорсткі умови.

Сума оплати за проживання багато залежить від самих студентів, адже розрахунки роблять по витратах за комунальні. Тобто, якщо будуть економити, то є надія на те, що хоч деякий час суму оплати не підвищуватимуть.

- Зрозуміло що як було, так і буде багато критиків, але вихід з цієї ситуації знайти важко, - каже Ярослав Обач. - Хто не може оплачувати суму за гуртожитки, може написати заяву в студентський профком на помісячну оплату.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео