31 січня в історії Тернопільщини

svadebnibuket

Цього дня народилися:

Осадца Тетяна (1926, Бережани) – художниця. Пише олійними фарбами, визнаний майстер народного декоративного орнаменту, робить чудові керамічні вироби, писанки. Щедро обдарувала музеї України. Понад 60 її робіт знаходяться у Києві, Львові, Тернополі, Бережанах. Закінчила Бережанську гімназію. Проживає у США.

осадца
осадца

Чабан Андрій (1988, с. Залісці Збаразького району — 24 липня 2014 м. Первомайськ Луганської області) — український військовик, сержант-інструктор відділення зв'язку 140-го окремого центру СО ГШ в/ч А0661 Збройних сил України. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни (8 серпня 2014)Указ Президента України від 8 серпня 2014 року № 640/2014 «Про відзначення державними нагородами України»;

Орден «За Україну, за її волю» Спілки бійців і волонтерів АТО «Сила України» — за мужність, самовідданість та зразкове виконання службових обов'язків, проявлені в боротьбі за незалежність України під час проведення АТО на Сході України.

 

chabanbig
chabanbig

Цей день в історії Тернопілля:

31 січня 1525 року – власник і уродженець Баворова Вацлав Баворовський, який володів також селом Петриків, отримує від короля за службу у довічний дар обидва береги річки Серет у Петрикові, також обидва береги в селі Пронятин з метою створення ставу для відгодівлі риб. З нез'ясованих причин Вацлав Баворовський не скористався із цього дару. На цьому місці тепер знаходиться Тернопільський став.

31 січня 1916 року - відкрита залізнична лінія Кам'янець-Подільський - Гусятин.

31 січня 1918 року – у м.Прага помер український фізик і електротехнік, винахідник, організатор науки, громадський діяч, перекладач, уродженець Гусятинщини Іван Пулюй. Першим зробив знімок із використанням X-променів, які згодом названо «рентгенівськими»).

31 січня 1946 року – на хуторі Довжок біля села Бошківці Шумського району відбувся бій сотні ВО-3 УПА-Захід «Рубачі» (командир Ярослав Горчик-«Гамалія») з НКВС Тернопільської області (знищено 6 і поранено 4 військовослужбовці).

31 січня 1946 року – в с.Шумляни Підгаєцького району повстанці знищили начальника Гребенківського райвідділу НКВС Київської області Річкова, який прибув на Тернопільщину длл забезпечення підготовки до виборів у Верховну Раду СРСР.

31 січня 2015 року – на фасаді Залісецької школи, де навчався воїн, відкрили меморіальну дошку Андрієві Чабану

31 січня 2015 року – в с.Чорнухиного Попаснянського району Луганської області загинув український військовик, солдат 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, уродженець с.Панівці Борщівського району Михайло Григоришин. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

31 січня 2015 року – на Донбасі загинув український військовик, уродженець с.Вербів Бережанського району Володимир Дідух. У зоні АТО служив водієм-санітаром, разом з медиками перевозив у швидкій поранених. Загинув під час обстрілу з танку взводного опорного пункту «БАЛУ». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

31 січня святкують Міжнародний день ювеліра.

Професія ювеліра - одна з найдавніших, адже люди завжди любили себе прикрашати. Перші прикраси виготовляли з різноманітних підсобних матеріалів, що піддаються обробці примітивними інструментами того часу.

jeweler-600x400
jeweler-600x400

А ще сьогодні – неофіційний «День російської горілки».

31 січня 1865 року в Петербурзі Дмитро Менделєєв захистив свою знамениту докторську дисертацію – «Про з`єднання спирту з водою». Оригінальний текст і сьогодні зберігається в музеї видатного хіміка — в Петербурзькому державному університеті.

Деякі учені вважають, що саме ця робота стала основою для класичного напою міцністю в 40 градусів.

Насправді Менделєєв, звичайно ж, горілку не винаходив, вона з`явилася задовго до нього. За одними даними, біле хлібне вино привезли до Русі із Скандинавії ще в 16 столітті. За іншими, — на 100 років раніше, з Генуї.

До речі, міцність горілки ніколи не була догмою. Традиційно, випускали різні сорти — 38, 45 і навіть 56 градусів.

Ще одна цікава деталь: є думка, що насправді Менделєєв вважав ідеальною міцністю горілки 38 градусів, але це число округлили до 40 — так було простіше розраховувати податок на алкоголь.

41a80c4c7c3b27f0ce1a81787e37b8d9
41a80c4c7c3b27f0ce1a81787e37b8d9

Іменини сьогодні святкують Кирило, Оксана, Марко, Дмитро, Маркіян, Афанасій (Опанас).

Вибір читачів за тиждень

Відео