Гурт з Кременця вже другий рік поспіль вражає європейських музичних критиків

106536

Поп-дует Ummagma вже другий рік поспіль вражає європейських та заокеанських музичних критиків. І хоч нині музиканти цього гурту проживають у канадському Торонто, але душею і серцем вони — в Україні.

Авторитетне американське видання Stereo Embers Magazine за традицією підбило підсумки року у світовій музичній індустрії. І приємно, що вже вдруге поспіль у поле зору журналістів потрапляють українські гурти. У 2015 році світову музичну спільноту сколихнули тернопільський проект Omodada та українсько-канадський дует Ummagma. Останні, власне, отримали порцію компліментів від знаних американських експертів і минулого року. Цікаво, що Ummagma потрапили до підсумкового рейтингу найкращих релізів 2016 року відразу із двома своїми платівками — окрім оприлюдненого минулого грудня синглу дуету Winter Tale (записаний спільно із британським гуртом A.R. Kane, учасників якого називають «піонерами дрімпопу»), оглядач Метт Слоан також згадав міні-альбом Frequency, повідомляє Україна молода.

Метт Слоан, укладач рейтингу Top Dream pop Releases Of  2016, вважає: «Ummagma яскраво вирізняється з-поміж українських колег по сцені. Їхня музика глибока, освіжаюча, як правило, завжди позитивна. Якби можна було б музику Ummagma бачити й відчувати — вона була б мерехтлива і пульсуюча. Це змушує мене замислитися над питанням: які ще приховані перлини може запропонувати нам Україна?»Варто наголосити, що сімейний дует Ummagma зараз базується у Канаді, але, як говорять учасники гурту — Олександр Кретов та канадійка Шона МакЛарнон, — їхні серця — в Україні.

Шона МакЛарнон, вокалістка гурту, каже: «Україна є дуже важливою для Ummagma з точки зору розвитку нашого музичного дуету. Крім того, що це батьківщина мого чоловіка (ми повернулися в Україну з Москви під час Помаранчевої революції), у прекрасному місті Кременці (Тернопільська область) ми майже десять років будували нашу студію звукозапису, творили музику, вдосконалювали та несли її у світ. Переважно все, що ми коли-небудь випускали (три альбоми, безліч реміксів) творилося у цьому невеликому, але затишному тихому просторі. До речі, більша частина матеріалу з нашого наступного альбому також була записана, коли ми жили в Україні. Цей альбом вийде наприкінці весни на британському лейблі Leonard Skully Records».До речі, вже зовсім скоро Ummagma презентують спільний сингл із мультиінструменталістом, засновником легендарного гурту Curve Діном Гарсія.

«Україна дала нам свободу і натхнення для творчості. Ми знаємо, що всі наші досягнення були б неможливими, якби ми не черпали ідеї і не вдосконалювали свої вміння в Україні. За нагоди хотіли б подякувати всім українцям, які слухають нашу музику і підтримують Ummagma. Для нас це дуже важливо», — додала Шона. 

Цікаво, що кілька тижнів тому британський музичний ресурс Overblown Webzine назвав найкращі «пострадянські» релізи 2016 року, де перші чотири сходинки посіли саме українські команди — Zapaska, «Океан Ельзи», Ummagma та Onuka.

Отже, можна констатувати: українська музика набирає шалених обертів у світі, що не може не радувати. І в кого тепер зі скептиків повернеться язик сказати, що «украинской музыки не было и быть не может»?

Вибір читачів за тиждень

Відео