«Зима, що нас змінила» на Тернопільщині

Заблоцьк.-АТО-750x400

Під такою назвою в обласному музеї Богдана Лепкого відбулося відкриття філателістичної виставки відомого колекціонера, громадського діяча, філателіста, учасника Революції Гідності й добровольця АТО, бійця батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Юрія Заблоцького. Разом із вояком-філателістом до Бережан завітав громадсько-політичний діяч, колекціонер Володимир Ханас (м. Тернопіль).

Гостей представили директор музею Б. Лепкого Ірина Ухман і працівник цього музею, учасник Євромайдану й АТО, відомий філателіст, керівник Бережанського міського Товариства Асоціації філателістів України Олег Поливко, повідомляє Золота Пектораль.

Під час цікавих, змістовних зустрічей із учнями Бережанської гімназії ім. Б. Лепкого та ЗОШ №2, з музейниками, учасниками АТО, волонтерами, численними відвідувачами музею автор колекції Юрій Заблоцький залюбки розповідав і про свою філателістичну діяльність, і про участь у війні з московськими найманцями на сході нашої країни, подвиги українських воїнів і волонтерів. Психолог за освітою, філателіст за покликанням, працівник однієї з компаній зв’язку, пластун, активіст, патріот Юрій Заблоцький – нині командир роти вогневої підтримки, один із бійців, які тримають перші лінії оборони (одна з них була в селі Піски біля Донецького аеропорту, інші – в с. Водяне, Широкине і т. д.). На фронті він освоїв фах мінометника. Вважає, що у війні немає романтики, вона жахлива, та не бачить іншого шляху, як чимшвидше захистити свою країну, рідний дім.

Експозицію виставки «Зима, що нас змінила» складають 80 аркушів філателістичного матеріалу, присвяченого новітній історії України та 25-літтю від дня проголошення Незалежності нашої держави. Експонати до неї колекціонер збирав 5 років. У 2016 році на ІІІ-ій Міжнародній філателістичній виставці, що проходила в Одесі, експонат Юрія Заблоцького відзначений бронзовою медаллю. У своєму виступі колекціонер розповів, що експозицію макетував в Авдіївці у перервах між боями, а виставкові аркуші друкував у м. Дніпро, будучи у відпустці. Окрасою колекції є не тільки перші поштові марки незалежної України повними аркушами, а й конверти з відтисками календарних та спеціальних штемпелів із прифронтової зони, нарукавні шеврони ДУК «Правий Сектор» та ін. Почесне місце в колекції займає конверт із марками від королеви Великобританії. Учасники зустрічей мали можливість оглянути й бойові нагороди воїна-філателіста, зокрема нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту». Оборона Донецького аеропорту, як відомо, тривала 242 дніПоважний гість відповів на численні запитання присутніх, що стосувалися важливих тем – про жорстоку війну з терористами, про бойовий дух наших оборонців, поєднання хобі й військової служби. Найактивніші учасники зустрічей одержали в подарунок марки, видані за проектом «Власна марка», присвяченим 25-річчю «Нобелівських читань» на Тернопіллі.

Думками про презентовану виставку, плідну діяльність її автора, про становище філателії в Україні поділився Володимир Ханас.

Як на молодь, так і на дорослих зустрічі справили неабиякі враження й додали віри в неодмінну перемогу наших нескорених воїнів-героїв, талановитих людей, справжніх патріотів над ворогом, що посмів зазіхнути на українську землю й буде назавжди за це знеславлений. Такі мужні вояки, як Юрій Заблоцький, допоможуть очистити від підступних ворогів українську землю.

Тетяна Бідзіля

Вибір читачів за тиждень

Відео