Орест Сарматський

Агро-новини 3 лютого

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Англійські вчені винайшли спрей, що збільшує зерна пшениці на 20%

Речовина має однаковий механізм дії в усіх сільськогосподарських культур і може застосовуватись не тільки на пшениці.

Вчені з Оксфордського університету відкрили речовину, що збільшує урожайність пшениці на 20% за рахунок утворення більш крупного зерна.

Про це пише SuperAgronom.com.

Речовина, названа трегалозо-6-фосфатом (T6P), впливає на розподіл сахарози в рослині та дозволяє використовувати її більш ефективно під час росту зерен.

030201
030201

«Збільшення зерна спостерігається вже після першого застосування Т6Р у вигляді спрею, але чим більша кількість речовини потрапляє до рослини, тим крупніше зерно можна отримати. Окрім того, Т6Р здатен впливати на відновлення рослин після засухи», — говориться у повідомленні.

Вченими встановлено, що трегалозо-6-фосфат має однаковий механізм дії в усіх сільськогосподарських культур, тому може застососвуватись не тільки на пшениці.

Українське птахівництво на спаді — Карпенко

Якщо протягом останніх десяти років українське птахівництво демонструвало стрімку динаміку, то починаючи з 2014 р., у цій галузі спостерігається спад.

Про це заявив голова асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, пише прес-служба асоціації.

За його словами, впродовж 2014 р. поголів’я птиці скоротилося на 10 млн голів, у 2015 р. – на 4 млн, за 11 місяців 2016 р. – ще на 11 млн. Виробництво яєць в 2015 р. зменшилося на 20%, це близько 3 млрд шт., цього року – на 18%. У м’ясному секторі виробництва спад становив протягом останніх двох років відповідно по 36-37 тис. т. Значно впала рентабельність виробництва. Але якщо собівартість продукції зросла, то ціни обмежені низькою купівельною спроможністю споживачів.

030202
030202

«В цьому році є приклади, коли деякі підприємства навіть зупинились, наприклад, таке рішення вимушений був прийняти менеджмент виробничо-комерційної фірми «Варто» в Івано-Франківській області», — зазначив він.

Сергій Карпенко пов’язує це із скасуванням пільгового режиму ПДВ. А тому дуже важливо, що у 2017 році галузь отримуватиме дотації із бюджету. Керівник асоціації, вважає, що державна підтримка дасть змогу стабілізувати ситуацію, унеможливить цінові стрибки на продукцію птахівництва.

Держава має ввести штрафи за недотримання сівозміни — Мостіпан

Українські чорноземи стали вдвічі менш родючими

Відсутність державного контролю над сівозміною в Україні і нещадна експлуатація земель призвели до того, що українські чорноземи стали вдвічі менш родючими.

Таку думку висловив голова сільськогосподарської асоціації «Нива Переяславщини» Олександр Мостіпан, пише «ГолосUA».

«Люди щороку або через рік гублять землю соняшником, якого в радянські часи дозволяли сіяти тільки на 8% площі. Що ж буде з землею — звичайно, буде виснажуватися. Через те, що сівозміна порушена по всій країні, через те, і погіршується якість ґрунтів», — пояснив аграрій.

За його словами, соняшник дуже сильно виснажує землю, інші культури також, якщо фермери не вносять в землю достатню кількість добрив.

030203
030203

У той же час, як пояснив Олександр Мостіпан, внесення органічних добрив дозволяє навіть поліпшити якість і врожайність землі. Однак таке поводження з землею може дозволити собі тільки дбайливий господар, тоді як більшість земель віддані господарями в оренду, внаслідок чого вони безжалісно експлуатуються.

На його думку, держава має запровадити жорсткий контроль над сівозміною в Україні, як це було раніше, і штрафувати селян за порушення. Так, за словами експерта, йдуть справи, наприклад, у Франції, де місцеві фермери змушені суворо стежити за нормами сівозміни.

Нагадаємо, на сьогодні, згідно з даними директора ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського» Святослава Балюка, вміст поживних речовин в українських чорноземах вже вдвічі нижчий, ніж в землях Західної Європи, де більше 150 років триває ера їх хімізації.

Вибір читачів за тиждень

Відео