На Тернопільщині з садового парку хочуть зробити райське місце

bilche9-1

В області презентували проект реконструкції пам’ятки садово-паркового мистецтва «Більче-Золотецький парк».

Проектом передбачено відновлення ландшафтів, що поверне декоративні та естетичні якості парку, створення нових ландшафтних композицій. Спеціалісти планують видалити сухостій, всихаючі та ослаблені дерева. За словами авторів проекту,вони є вогнищами розвитку осередків різноманітних шкідників, захворювань та поширення їх збудників на здорові дерева, повідомляє Номер один.

У самому парку планують облаштувати доріжки з бруківки та гранітного підсіву. Такі види покриття є функціональними, органічно поєднуються з існуючим ландшафтом та є економічно обґрунтованими.

Заплановано встановлення малих архітектурних форм, заміну освітлення території парку, встановлення огорожі, інформаційних знаків і стендів. Відпочинок дорослих, особливо молодих сімей, супроводжується і дитячим відпочинком. Тому для забезпечення потреб молодих сімей з дітьми, які відпочивають у парку, передбачено влаштування дитячих ігрових майданчиків. На території парку запроектовано місця для коротко- і довготривалого відпочинку, встановлення волейбольного майданчика і тенісного корту з різними типами спортивних споруд, що дозволить залучати до здорового способу життя дітей, підлітків та дорослих.

Проект знаходиться на погодженні у Міністерстві екології України. З попередньою інформацією, він схвалений міністерством по всіх позиціях.

Проект розроблений групою фахівців «Бережанського агротехнічного інституту», до складу якої входять три кандидати наук, старший викладач та двоє асистентів.  Проект розроблено за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, на що витрачено 48 тис. грн. Загальна вартість реконструкції Більче-Золотецького парку становить близько 300 тисяч євро.

Довідка

Ландшафтний парк у Більче-Золотому створений на базі садиби Сапєгів у 1960 році. Його площа сягає 11 гектарів, де розмістилися близько чотирьохсот вікових дерев. З 1966 року в парку посадили нові цінні дерева та кущі, котрі перевезли з Гермаківського дендропарку. На території парку також розташувався став, який живиться місцевими джерелами. При в’їзді до села Більче-Золоте ліворуч дороги можна побачити скульптуру жінки з горщиком – «Монумент праці», створений 1967 року.

Зоряна  Гарасимів

Вибір читачів за тиждень

Відео