4 лютого в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

Балей Степан (Стефан Максим) (пол. Stefan Baley; 1885, Великі Бірки — 13 вересня 1952, Варшава) — український і польський психолог, педагог, філософ. Доктор філософії (1911) та медицини (1923), професор (1927). Член НТШ (1917), Українського лікарського товариства (1923), Польської Академії Наук (1952).

Baley
Балей Степан (Стефан Максим)

Петро Мороз (1876, с.Токи  Підволочиського району - 18 грудня 1942, м.Івано-Франківськ) - педагог, гімназійний професор, співробітник державного секретаріату освіти і віросповідання ЗУНР.

Цей день в історії Тернопілля:

4 лютого 1925 року – в США помер україн­ський педагог і громадсько-освітній діяч, уродженець Романівки Теребовлянського району Дмитро Андрейко. 1907 виїхав у США де став редактором газети «Свобода». Автор «Практичних вказівок для вчителів українських шкіл в Америці», «Букваря» та шкільних читанок. Зібрав, упорядкував і видав у Нью-Йорку дві збірки під назвою «Звуки України» із текстами і нотами українських пісень.

4 лютого 1945 року - в с.Денисів Козівського району під час бою повстанці убили старшого уповноваженого РВ МВС Дмитра Борисенка, поранили старшого оперуповноваженого Малацького. За це більшовики арештували 35 селян.

4 лютого 1950 року – радянська влада висунула звинувачення арештованому колишньому ігуменові монастиря редемптористів в Тернополі о.Івану Зятику (на фото), який, після депортації до Бельгії о.Йосипа де Вохта став протоігуменом Чину та генеральним вікарієм УГКЦ. Його звинуватили в тому, що: «проповідує ідеї Папи Римського про розповсюдження католицької віри серед народів всього світу та об’єднання католиків». У 1951 році о. Зятика засудили на 10 років позбавлення волі. Ув’язнення призначили відбувати в Іркутській області. 17 травня 1952 року, після важких побоїв палицями у Велику П’ятницю, його, напівпритомного, залишили на морозі. Помер у в’язничній лікарні. Поховали його в Тайшерському районі Іркутської області. У 2011 році св.Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив о.Івана Зятика Блаженним.

4 лютого 1962 року - у Філадельфії (США) помер педагог, доктор філософії, гімназійний професор, командир Коша УСС, сотник УГА, громадсько-культурний діяч у діаспорі, засновник Пласту в Тернополі, уродженець Струсова Никифор Гірняк.

4 лютого 1985 року – в Австралії помер український ветеринарний лікар, громадський діяч, уродженець Бучача Євген Барановський. Ветеринарію студіював у Варшаві, Відні, Львові, Лейпцігу, Ганновері. До Австралії приїхав 1950 р.

4 лютого 2005 року - головою Тернопільської обласної державної адміністрації призначено Івана Стойка. На цій посаді він пропрацював до 22 жовтня 2007 року.

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком. Цей міжнародний захід проводиться під егідою Міжнародного протиракового союзу. Вперше його відзначали в 2005 році. З того моменту метою метою даного свята є привернення уваги громадськості до даної проблеми, щоб запобігти поширенню такого страшного захворювання, як рак.

З 2008 року для Всесвітнього дня боротьби проти раку вибирають певну тему. Зокрема цього року провідними ідеями свята стали створення навколишнього середовища для дітей та молоді, вільної від тютюнового диму. Ініціатори даного заходу виступають за збалансований стиль життя, який грунтується на правильному харчуванні і нормальній фізичній активності людей.

Сучасна медицина постійно шукає нові методи лікування онкологічних захворювань. Фахівці заявляють, що їм уже відомі багато причин розвитку раку. В цей день зазвичай говорять про те, що онкологічні захворювання є однією з головних причин смертності в усьому світі.

cancer
cancer

Сьогодні – День Незалежності Республіки Шрі-Ланка.

На острові виробляється приблизно 10% всього чаю в світі, близько 305-ти тисяч тонн на рік. Не дивно, що чай є візитною карткою Шрі-Ланки. На даний момент держава займає 3-е місце в світі по виробництву чаю, поступаючись тільки Індії і Китаю. Ще на Шрі-Ланці в промислових масштабах добувають сапфір. Морозиво тут дуже популярно, майже в кожному магазинчику є холодильник з непоганим асортиментом, а національна квітка країни - Зоряний лотос.

Середня тривалість життя ланкійців - у чоловіків - 73 роки, у жінок - 77 років. 70% жителів Шрі-Ланки буддисти, 20% - індуси і 10% - мусульмани, сикхи і християни. Цікаво, що першою в світі жінкою прем’єр-міністром, стала ланкійка - Сірімаво Бандаранаїке в 1960-му році. Фактичною, але не офіційною столицею країни є місто Коломбо. Офіційна столиця - місто Шрі-Джаяварденепура-Котте. Ланкійський Новий рік - Алут Авуруду, пов’язаний з місячними циклами і починається відповідно до розрахунків астрологів (святкується в квітні).

З однієї точки на південному узбережжі острова можна спостерігати і світанок і захід.

Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка відзначає свій День незалежності 4 лютого з 1948-го року, тоді країна отримала незалежність і іменувалася Домініон Цейлон, формально залишаючись домініоном Великобританії. Свою звичну назву Шрі-Ланка отримала тільки в 1972 році. Шрі-Ланка в перекладі з санскриту означає «Благословенна Земля».

Результат пошуку зображень за запитом "шрі-ланка день незалежності"

А ще 4 лютого 2004 року Марком Цукербергом був запущений в роботу сайт Thefacebook за адресою thefacebook.com. Сьогодні цей сайт усім відомий як найпопулярніша та найбільша у світі соціальна мережа Facebook.

map_facebook
facebook

Іменини сьогодні святкують Тимофій, Петро, Гаврило, Юрій, Макар, Іван.

Вибір читачів за тиждень

Відео