Олег Снітовський

Студенти з Тернопільщини в шоці: у салаті з капусти – забагато кишкової палички!

киш

В одному із навчальних закладів області фахівці виявили бактерії групи кишкової палички, що перевищують допустиму кількість.

«Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»  встановив невідповідності нормативним вимогам за бактеріологічними показниками у харчоблоці лісотехнічного коледжу в селі Білокриниця. Там виділено загальні коліформи (вогнище інфекційного захворювання), - повідомляє  згаданий центр. Виділено бактерії групи кишкової палички (БГКП), що перевищують допустиму кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАНМ). Також виділено БГКП перевищення МАФАНМ у салаті з свіжої капусти (вогнище інфекційного захворювання).

Довідково: Під визначення «коліформи» потрапляє кілька груп бактерій. За всіма культуральними та морфологічними ознаками це ентеробактерії з групи кишкової палички. Вони мають кілька спільних рис і є санітарно-показовими мікроорганізмами, тому що виявлення їх у воді, ґрунті або інших середовищах говорить про фекального забруднення досліджуваних зразків.

Кишкова паличка присутній у кожному організмі, і ніяких наслідків для здоров’я людини це не приносить, поки показник не перевищує природне число цих бактерій. Але коли норма з яких-небудь причин перевищується, то з’являються симптоми дисбактеріозу, який у більшості випадків успішно лікується стаціонарно.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео