Як тернопільським бухгалтерам повернути «непотрібну» звітність

1338909

Бувають непоодинокі випадки, коли бухгалтер фірми чи підприємець, подаючи різну податкову звітність до податкових органів (за місцем здійснення діяльності, за місцем податкового обліку чи об’єкта оподаткування тощо), надсилає таку звітність не за призначенням. Як діяти в такому випадку, як повернути документи?

У відділі електронних сервісів та звітності Тернопільської ОДПІ пояснили, що Податковим кодексом України не передбачені дії суб'єкта господарювання у разі, якщо ним помилково подана податкова звітність до податкової інспекції (подана звітність, яку взагалі не треба подавати, або подана не в той контролюючий орган).

Проте, зауважили у відділі, за бажанням, платник податків може звернутися письмово до податкової інспекції з обгрунтуванням обставин помилкового надсилання податкової звітності і проханням не визнавати таку звітність в якості податкової.

Також, зазначили, що пункт 49.8 Податкового кодексу визначає, що прийняття податкової декларації є обов'язком контролюючого органу. При прийнятті звітності уповноважений посадовець інспекції, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язаний перевірити наявність і достовірність заповнення усіх обов'язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 НКУ. Інші показники, вказані в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео