На Тернопільщині відроджують забуті традиції: свято Розколяди провели на Зборівщині (відео)

Вчора, 12 лютого, у селі Ярчівці Зборівського району відзначили День зими, або свято Розколяди. Саме таким дійством наші предки прощалися із новорічно-різдвянимим святами. Поспівати колядки, подивися вертеп та отримати подарунки зібралося чи не усе село.

-У нас дійсно немає чужих людей. Дякую, що в такий мороз  ми зібралися, бо якщо ми не будемо збиратися, не будемо спілкуватися, то забудемо наші традиції. Тих свят і так мало, ми рідко збираємося і треба нам шукати можливість бачитися.  Потрібно, щоб  були активні люди, які долучаються, до подібних заходів,- повідомляє директор компанії «Агропродсервіс Ярчівці» Василь Гамрач.

Під час свята найактивніші селяни отримали подарунки – порося від компанії «Агропродсервіс Ярчівці». Також, місцеві жителі кажуть, що такі свята для них дуже важливі, адже саме завдяки ним село відроджується.

- На даний час люди не мають куди вийти, не мають де зустрітися. Дякуємо підприємцям Василю Орестовичу та Івану Адамовичу Чайківському, що вони таке організовують для села і для всієї громади, - повідомляє житель с. Ярчівці Петро.

Такий захід тут  проходить уже вдруге, а загалом компанія «Агропродсервіс» співпрацює із селянами в обробітку землі понад сім років.

-  Ми українці маємо триматися разом. Ми маємо берегти свою церкву, берегти свою школу, розвивати свій український бізнес. Я кажу - це бізнес. Адже те, що ми робимо сьогодні, це створюємо наші українські компанії. Мало хто сьогодні задумується над тим, що оці українські компанії сьогодні сплачують податки в український бюджет. Ці компанії сьогодні допомагають розвивати наші села. Допомагають нашим діткам вчитися і розвиватися, адже вони в майбутньому будівничі нашої країни, - сказав генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Іван Чайківський.

[embed]https://youtu.be/TFiiqyQ7LcU[/embed]

 Також під час дійства усі охочі могли подивитися на виставку зброї, постріляти у тирі, скуштувати справжнього козацького кулішу та зігрітися теплим чаєм.

Вибір читачів за тиждень

Відео