Громадам Тернопільщини допомагатиме волонтер Корпусу Миру

волонтер

Громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» планує у 2017-му році запросити волонтера із Сполучених Штатів Америки до нашого міста. А все задля того, щоб особа, яка завітає до нашого краю, допомагала громадам Тернопільської області досягти економічної та соціальної стабільності.

На даний час такі практики з обміну досвідом поступово впроваджують і у нас, в Україні, але перед тим, як запрошувати волонтера представникам «Освітньо-аналітичного центру розвитку громад» потрібно буде відшукати декілька родин, які були б готові прийняти у себе американця чи американку на деякий час.

Максим Черкашин, керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», консультант ТРВ Асоціації міст України розповів нам про ідею щодо такого не зовсім стандартного запрошення.

- В Америці та країнах Європи приймати у себе волонтера є досить популярною справою. Люди знайомляться з культурою інших країн, “підтягують” знання мови. – каже Максим. - Для України це ще нова практика, хоча громадські організації, такі як AISEC допомагають просувати цю ідею.

Тепер українські сім’ї можуть прийняти у себе волонтера з Америки.

- Загалом іноземець перебуватиме в Тернополі 2 роки, але за умовою програми перші півроку має прожити у місцевій сім’ї, що дозволить інтегруватись та краще пізнати культуру та побут, - розповідає він.

Щодо допомоги волонтерів у покращенні економічної та соціальної стабільності Максим пояснює:

- Волонтери – це іноземні фахівці, яких підбирають спеціально згідно потреб кожної організації. Наша організація працює зараз з об’єднаними громадами, проводимо для них навчання та допомагаємо у написанні планів стратегічного розвитку. Ми сподіваємось, що іноземний фахівець допоможе громадам залучати додаткові ресурси міжнародних фондів, оскільки спілкуватиметься з ними на одній мові. Окрім того, експерт сприятиме стратегічному підходу до вирішення існуючих проблем.

Існують обов’язкові вимоги до сім’ї, яка готова буде прийняти волонтера – це окрема кімната з меблями, розташування неподалік зупинки громадського транспорту. Звичайно, Корпус Миру частково компенсовує витрати приймаючої родини.

- Тернопіль, на жаль, “пасе задніх” за кількістю запрошених волонтерів Корпусу Миру. Саме Децентралізація є однією з трьох пріоритетних напрямків, за якими працюють волонтери в Україні. У 2015-му я сам вивчав роботу муніципалітетів у США і повірте, нам є чого у них повчитись. І буде просто безглуздо марнувати таку нагоду, особливо сьогодні, коли реформа децентралізації в Україні у самому розпалі, - додає Максим Черкашин.

Бажаючих прийняти у себе волонтера Максим Черкашин просить звертатись до нього особисто, написавши приватне повідомлення у Facebook.

Довідка:

Корпус Миру – це не політична і не релігійна організація. Її було засновано Президентом США Джоном Кеннеді у 1961 році з метою зміцнення миру та дружби між людьми різних національностей і культур. Фінансування діяльності Корпусу Миру здійснюється за рішенням Конгресу Сполучених Штатів з бюджету Федерального Уряду і формується за рахунок податків, сплачених громадянами США.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео