17 лютого в історії Тернопільщини

116196434_1

Цього дня народилися:

педагог Іван Кузишин (1962, смт Гримайлів Гусятинського району);

начальник управління транспорту, комунікацій та зв'язку Тернопільської міської ради Ігор Мединський (1961).

maxresdefault
maxresdefault

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви, кардинал Римо-Католицької Церкви Йосиф Сліпий. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в Потьмі (табори: Дубравлаг).(1892, с.ЗаздрістьТеребовлянського району - 7 вересня 1984, Рим).

Йосиф Сліпий

священик, батько Ярослава Стецька Семен Стецько (1881, село Великий Глибочок, нині Тернопільського району – 05. 10. 1923, с. Кам’янки, нині Підволочиського району).

польський скрипаль, музичний діяч, професор Вищої музичної школи в Катовіцах Юзеф Цетнер (1887, м.Тернопіль - 5 липня 1965, Краків (Польща).

Цей день в історії Тернопілля:

17 лютого 1954 року – створено профспілку працівників сільського господарства і заготівель Тернопільської області.

17 лютого 1969 року - в Парижі помер оперовий співак-тенор, родом із Скали-Подільської Борівського району Мирослав Старицький (псевд. Міро Скаля). Після перших ролей, виконаних у Львівському оперному театрі, виступав як соліст в оперових театрах Австрії, Швейцарії, Бельгії, Франції, Іспанії та в країнах Північної Африки.

17 лютого 1970 року – в Єрусалимі помер єврейський письменник, вихідець м.Бучач, лауреат Нобелівської премії з літератури Шмуель Йосеф Аґнон. Перший з івритомовних та їдишемовних письменників володар цієї високої відзнаки. Написав романи «Весільний балдахін», «Проста історія», «Гість на одну ніч», «Видання заміж», «На морській глибині» та ін. Крім романів, Шмуель Аґнон писав повісті, оповідання, дитячі казки, опрацьовував народні легенди.

17 лютого 1984 року – у Афганістані загинув уродженець с.Свидова Чортківського району Олександр Дмитрієв. В Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 воїнів – загинули.

17 лютого 1992 року – відбулася архиєрейська хіротонія єпископа Тернопільського і Кременецького владики Сергія (Борис Генсицький). Тепер – митрополит Тернопільський і Кременецький Української православної церкви Московського патріархату.

17 лютого 2009 року - прихильники Всеукраїнського об'єднання «Свобода» провели пікетування Верховної Ради України з вимогами гарантувати місцеве самоврядування на Тернопіллі та не скасовувати виборів до Тернопільської обласної ради. Представники Всеукраїнського об'єднання «Свобода» також оголосили, що у разі скасування Верховною Радою цих виборів ВО «Свобода» ініціювала б проведення референдуму щодо дострокового припинення повноважень Тернопільської обласної ради.

17 лютого 2015 року – під Дебальцевим Донецької області, від отриманих в бою ран, загинув український військовик, старший сержант 128-ї гірсько-піхотної бригади, тернополянин Віталій Лотоцький. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. «Почесний громадянин міста Тернополя».

17 лютого — День спонтанного прояву доброти. Це свято має досить нетривалу історію. Його поява пов'язана з ініціативою міжнародних благодійних організацій, які вирішили об'єднати під гаслами доброти всіх людей планети — незалежно від їх громадянства, віросповідання та національної приналежності.

Святкування Дня спонтанного вияву доброти в Україні поки проводиться практично непомітно, оскільки про нього мало хто знає. Суть свята полягає в безкорисливому і безмежному прояві доброти по відношенню до всіх оточуючих. Справжня доброта, на думку організаторів цього свята, не повинна чекати похвали або подяки. Головна нагорода за доброту людини — радість інших людей.

Дане свято — це привід згадати про справжні цінності нашого життя і про те, що доброта здатна зцілити від душевних мук і недуг кожного, хто її виявляє. Тому проявляти добрі наміри у всіх своїх діях повинна постаратися кожна людина.

А ще в Європі сьогодні, 17 лютого, відзначають День кота.

Результат пошуку зображень за запитом "кіт за столом"

Іменини сьогодні святкують Микита, Кирило, Георгій, Сидір, Аврам, Йосип.

Вибір читачів за тиждень

Відео