Тернополян попереджають: татуювання - загроза для здоров’я

tatoo_01

Статистика свідчить, що в Європі майже половина молоді у віці від 18 до 35 років наносять на шкіру татуювання.При цьому в подальшому кожен четвертий шкодує, що це зробив.

Медики з’ясували, що чорнила, які використовуються для татуювання, можуть призводити до не передбачуваних наслідків.

Не продезінфіковані голки для татуювання можуть перенести такі захворювання, як гепатит С, СНІД, малярію, бериліоз та інші інфекційні захворювання.

Датське агентство з охорони оточуючого середовища виявило канцерогенні субстанції у фарбах, які наносять при татуюванні.

Деякі речовини знайдено у 83% чорної фарби, яка найчастіше використовується для нанесення татуювання.

Поширення тату стало настільки великою загрозою для підростаючого покоління, що в 2013 році було створено Європейське товариство дослідження татуювання і  пігментації. Воно роз’ясняє молоді, які небезпеки пов’язані з татуюванням. У чорнилах для нанесення татуювання також виявлені барій, ртуть, мідь та інші токсичні компоненти, наявність яких ніколи не вказується на контейнерах з фарбою.

Нещодавно встановлено, що тату нерідко наносять індустріальними барвниками, які використовуються для фарбування автомобілів та в принтерах. І всі ці токсини глибоко проникають під шкіру.

Чорнила від татуювання визначають навіть у лімфовузлах.

Крім цього, в салонах тату люди часто заражаються стафілококовими інфекціями внаслідок незадовільної підготовки шкіри та недостатньої стерильності інструменту.

Не менш важливі і психологічні проблеми, коли люди стають дорослими, роблять кар’єру, займають відповідальні посади. Тоді їх тату стає вкрай небажаним.

Деякі символи та імена старіють і стають анахронізмами, тому люди часто не бажають роздягатися, щоб не демонструвати свої безглузді татуювання оточуючим. А тому все більше стає клієнтури у фахівців, які здійснюють видалення тату за допомогою лазера. Ця процедура перетворилася у бізнес, який приносить багатомільйонні прибутки.

До того ж лазерна обробка зображень на шкірі небезпечна різноманітними ускладненнями, які ще не повністю вивчені наукою.

Вже сьогодні чітко зрозуміло одне – татуювання завдає організму людини непоправної шкоди.

Богдан Марків, лікар з гігієни праці відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці  у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео