Віра Олександрович

Усе – від виховання дитини до вивчення комп’ютера під силу тернополянам (фото)

Ратушняк

У Тернополі можна безкоштовно отримати знання із різних сфер, аби лише було бажання. Причому, вік вирішального значення не має.

У цьому переконує ідейний натхненник проекту «MediaLab» Оксана Ратушняк. «Терен» поспілкувався із нею про курси і проекти, актуальні саме зараз.

Нагадаємо, перша інформація про існування «мультимедійної лабораторії» у Тернополі з’явилася ще у  2013 році. Тоді активісти організовували різні майстер-класи для української молоді. Гранд Євросоюзу для чотирьох міст України, де мали поліпшити матеріальну базу закладів культури, становив майже 900 тисяч євро. Саме отриману тоді техніку і використовують сьогодні Оксана Ратушняк та автори різних курсів.

- Тоді я ще у тому напрямку не працювала. Тому і коментувати – нічого… Але підтримку від ЄС тоді отримали палац культури «Березіль» і Український дім «Перемога». Ці дві локації ми нині і використовуємо для організації лекцій, тренінгів, бесід і дискусій на різні теми. Один із головних напрямків у нашій роботі – технічний, тобто освоєння комп’ютерних програм різного спрямування. І це – логічно…

2
2

А як ви їх обираєте? Як шукаєте викладачів?

Якось так склалося, що люди, готові реалізувати свої знання і вміння, навчаючи інших, часто самі виявляються в моєму оточенні. Хтось хоче випробувати свої сили, хтось - знайти для себе нову справу, решті просто цікаво навчати… І курси у нас виникають відповідно до потреб, які виникають у тернополян. Наприклад, що до спільного із «MediaLab’ом» мають шахи? Але інтерес виник. Тому ми це і робимо. Є потреба у вивченні іноземних мов? Ми шукаємо, як це реалізувати.

Виходить, зацікавила вас і тема виховання та розвитку дітей, адже щотижня у вас відбуватимуться заняття для батьків «Діти-квіти»…

Насправді, до нас часто приходять батьки, у яких є творчі діти. Часто йдеться про цілі творчі родини. Тому, я вважаю, курс таких лекцій буде дуже корисний для них, оскільки зараз дуже актуальною є тема розвитку творчих здібностей, словом, різних здібностей і талантів у дітей. Перше засідання відбулося у п’ятницю, 10 лютого. Та склалися обставини, що у «Перемозі» не було світла, тому розмову про закономірності розвитку дитини ми розпочали у такій… майже інтимній атмосфері (посміхається). Як на мене, експеримент вдався. Він житиме, і до нього ще можна приєднуватися (див. довідку унизу – прим.)

5_Орап
5_Орап

Чи є якісь обмеження для учасників курсу?

Обмежень щодо кількості слухачів курсу ми поки що не ставимо. Заняття відбуватимуться щоп’ятниці в Українському домі «Перемога», точніше - у прес-центрі. Тривалість - із 18-ї години до 19.30. Стати учасником Клубу щасливих батьків – просто. Треба лише зателефонувати за номером телефону або зголоситися під оголошенням про цей проект у спільноті Medialab Тернопіль у соціальній мережі «Фейсбук». Там же ми інформуємо і про інші наші справи.

Наприклад, запис другої аудіокниги. Досвід такої роботи ви уже маєте, тому вирішили залучити до цієї роботи більше людей?

Першого разу було простіше. І книга була меншою за обсягом, і читала її одна людина. До того ж, вона мала певну спеціальну підготовку. Тепер – усе по-іншому. Ми зосередимося не лише на озвученні книжки, адже хочемо попрацювати із дітьми. Їхніми голосами незабаром оживе книжка Валентини Семеняк «Хто загубив усмішку». Там повинно бути 4 персонажі: Усмішка, Яринка, Бджілка і автор. Якщо із останнім ми вже, по суті, визначилися, то підбір решти «героїв» триває.

3
3

Наскільки я розумію, вам ще й музику треба записати. Тому ви запросили дітей, які грають на різних інструментах і мають вокальні здібності. Уже долучили до проекту професіоналів…

Оскільки аудіокнигу ми робимо не просто так, а для дітей із вадами зору, то, зрозуміло, що вона має передавати емоції. Адже дітки все пізнаватимуть лише на слух. Згодом ми цю роботу перенесемо на цифрові носії і подаруємо тим, кому вона дійсно потрібна. Тому, крім голосів героїв, має бути і музика. Я дуже вдячна, що допомогти нам зголосився звукорежисер, відеооператор, аранжувальник, керівник дитячого продюсерського центру «I Love Musiс» Олександр Фізяр. Він - музикант, тож ще й стежитиме за записом музичного наповнення аудіокниги.

Ще один проект - Школа журналістики, або J-SCHOOL. На кого він розрахований?

Власне, це – задумка тернопільської журналістки Мар’яни Зварич. Кого запрошуємо? Можливо, у когось це давня мрія – стати журналістом. Можливо, хтось про це ніколи не думав, але зараз замислився про своє майбутнє в журналістиці. Курс триватиме впродовж, думаю, двох місяців. Наразі ми плануємо 14 занять. Щотижня відбуватимуться по дві лекції. Після завершення найкращі учасники мають шанс працювати у прес-центрі одного із місцевих фестивалів. До речі, запис триває до 20 лютого. Тому не варто відкладати, телефонуйте!

6
6

А звідки взялася ідея із записом відеопоезій?

Це – одна із останніх наших задумок. Всесвітній день поезії припадає на 21 березня. Ось до цього дня ми і готуємо сюрприз. Усі охочі, які люблять поезію, самі пишуть вірші, можуть зголоситися до нас. Ми запишемо їх. Причому зробимо це на такому спеціальному зеленому фоні, аби потім під відповідні емоції «підкласти» ту картинку, яка їм найбільше відповідає… Якраз тут ми матимемо змогу застосувати усю техніку, що є у розпорядженні «Medialab’у»…

4_поезія
4_поезія

Довідка. Контактні номери телефонів: 067-747-27-54, 096-467-03-52.

Що зараз пропонують тернополянам у MediaLab?

По-перше, 9 курсів:

- лекції із виховання дітей від Марини Орап;

- заняття із вокалу (проводить Аліна Ткачук);

- програмування Microsoft Visual Basic (проводить Ірина Костогриз);

- English Drama Club (проводить Надія Тихоліз-Строцень);

- написання музики у програмі Fruity Loops (проводить Дмитро Марчук);

- шахи: стратегія, тактика (проводить Володимир Мельник);

- графічний малюнок, аніме (проводить Катерина Костогриз);

- музична імпровізація для дітей (проводить Роман Божко);

- програмування для дітей - Scratch (1 група) (проводить Сергій Дзюбін);

- програмування для дітей - Scratch (2 група) (проводить Роман Паламар).

1
1

По-друге, 3 проекти:

- набір дітей 10-17 років на озвучення казки тернопільської письменниці Валентини Семеняк «Хто загубив усмішку?» (робота триватиме місяць, можливо, і довше);

- набір у Школу журналістики J-School (запис до 20 лютого, 14 занять);

- запис відеопоезій (до Всесвітнього дня поезії, у березні).

Фото – зі сторінки MediaLab у «Фейсбук»

Сторінка у «Фейсбук» - facebook.com

Вибір читачів за тиждень

Відео