Орест Сарматський

Агро-новини 18 лютого

лют1802

Експерт: Виробники користуються землею за копійки

Негайне відкриття ринку землі може призвести до падіння конкурентоспроможності української агропродукції.

Такими прогнозами в інтерв'ю виданню «Деловая столица» поділився генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

«За нашими оцінками, земля як основний фактор виробництва в Україні недооцінена. Виробники користуються нею фактично за копійки», — говорить він.

180201
180201

Перший наслідок цього, як зазначає експерт, — висока конкурентоспроможність українського зерна. Другий — загроза неефективного використання землі: коли земля дешева і доступна, то з неї вичавлюють все, не думаючи, що буде через три роки.

«Результати наших досліджень показують, що негайне відкриття ринку землі може привести до падіння конкурентоспроможності української агропродукції. Однак за таким сценарієм високовірогідний прихід великих інвесторів в Україну», — вважає Сергій Феофілов.

За його словами, Україна в будь-якому випадку в довгостроковому періоді буде великим виробником зерна та олійних культур. Але питання в тому, які інструменти можна і потрібно використовувати для досягнення стабільно сильної позиції на глобальному ринку, а ринок землі — це лише один з таких інструментів.

В Україні активно встановлюють котли на біомасі

Зараз котли на біомасі встановлюють навіть ті, хто не має відходів власного виробництва і змушений купувати паливо.

Про це в інтерв'ю Propozitsiya.com розповів голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

«Так, у 2015 році до нас звернувся супермаркет з проханням встановити котел на пелетах. Рішення виявилося ефективним, і зараз воно впроваджується в інших супермаркетах мережі», — згадує експерт.

За його словами, ще кілька років тому все деревообробні підприємства повністю перейшли з газу на деревні відходи, а ОЕЗи — на лушпиння соняшнику.

180202
180202

Також він зазначив, що на ринку зараз більше цікавляться когенераційними проектами потужністю з електроенергії 6-10 МВт і втричі більшою — з тепла.

«Менш потужні проекти окупаються повільніше. Для будівництва котельні на біомасі потужністю 10 МВт потрібно інвестицій близько €1 млн. На кожен мегават потужності необхідно 1000 т тюкованої соломи на рік. Окупитися такі проекти можуть вже через 2-3 роки. Побутовий котел може окупитися за рік», — пояснив Георгій Гелетуха.

Для довідки: частка відновлюваної енергії в Україні оцінюється в 5%, а біомаси — в 3-3,5%.

В Україні видано аграрних розписок на 428 млн грн

В Україні за період реалізації пілотного проекту з впровадження аграрних розписок видано 72 таких документи, що дозволило аграріям залучити у сільськогосподарське виробництво близько 428 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Понад половину з цих коштів залучено в 2016/2017 маркетинговому сезоні, видано 12 розписок на загальну суму близько 239 млн грн.

«Аграрна розписка — це гнучкий та достатньо простий у використанні інструмент, який дає можливість аграріям отримати кошти або необхідні вхідні матеріально-технічні ресурси в оборотний капітал. За період впровадження цей інструмент підтвердив свою ефективність, тож очікуємо цього року його поширення з восьми областей, в яких зараз можливо укласти аграрну розписку, на всю територію України» — зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

180203
180203

Для довідки: практичне використання аграрних розписок в Україні розпочалося в 2014 році в межах Полтавської області. У вересні 2015 року використання аграрних розписок було поширено ще на три області — Харківську, Черкаську та Вінницьку та у 2016 році поширено ще на чотири області — Миколаївську, Сумську, Тернопільську та Хмельницьку. Загалом виконано 49 аграрних розписок, ще 23 — виконуються.

Вибір читачів за тиждень

Відео