Орест Сарматський

Агро-новини 20 лютого

лют2002

У 2017 р. посів ярих зернових буде пізнім — синоптик

Народний синоптик Леонід Горбань склав детальний прогноз погоди на 2017 р., згідно з яким весна буде пізньою, а осінь теплою, пише Superagronom.com.

Народний синоптик Леонід Горбась, точність прогнозів якого у масштабах країни складає 75%, прогнозує пізню весну та досить теплу осінь. Пізня весна може відсунути строки посіву ярих та просапних культур. Уже з перших днів травня почнеться спека, а опадів майже не буде до початку червня. Такі умови негативно позначаться на врожайності багатьох культур, зокрема ярої пшениці та ярого ячменю.

200201
200201

У липні синоптик передбачає рясні дощі, а серпень та вересень будуть помірно вологими і теплими. Такі погодні умови сприятимуть росту й розвитку кукурудзи та соняшника, вважає Леонід Горбась. Також він попереджає, що жовтень буде дуже дощовим, тому збирання культур потрібно провести вчасно, щоб не втратити якість урожаю.

ХТЗ працює над запуском національної програми «Український трактор»

Українське тракторобудування має розвиватися планомірно та в інтересах держави, тому в Україні має діяти національна програма «Український трактор». Про це заявив власник DCH та інвестор Харківського тракторного заводу Олександр Ярославський, пише «Укрінформ».

Бізнесмен вважає, що один із основних шляхів досягнення конкурентоспроможності українського АПК — максимальне використання внутрішніх ресурсів України.

200202
200202

«Якщо ми можемо робити сучасні надійні та доступні для сільгоспвиробників трактори всередині країни, то навіщо віддавати валюту за кордон? Зараз час раціональних державницьких рішень, які б одночасно йшли на користь і аграріям, і машинобудівниками. Для цього є відпрацьовані у світовій практиці організаційні механізми, є правові рішення, і їх обов'язково потрібно використовувати», — сказав він.

Для того, щоб використовувати кращі практики ведення аграрного бізнесу, необхідно загальне розуміння вектора руху, вважає Ярославський.

В Україні при вирощуванні томатів застосовуватимуть безпілотники

Можливість застосування дронів при вирощуванні томатів почали вивчати українські виробники.

Про це пише SuperAgronom.com з посиланням на Аgrotimes.ua.

Передусім використання безпілотних літальних апаратів можливе при оцінці стану посівів.

«Сенсор безпілотника бачить не лише у видимому діапазоні, можливий аналіз до 450 різних частот усього спектра. Спектральний аналіз рослин на різних частотах, особливо в інфрачервоному діапазоні, дозволяє отримати інформацію про біофізичні та біохімічні характеристики рослин. З безпілотника можна оцінити стан ґрунту, його вологість і потребу в зрошенні», — цитує видання слова співзасновника проекту Drone.Ua Валерія Яковенка.

200203
200203

У рамках проекту відбувається дослідження спектру рослин томату в різних умовах. Дані збирають за допомогою дронів та традиційного агрохімічного аналізу. Дослідники сподіваються, що незабаром зможуть визначать з повітря ступінь зволоження ґрунту, наявність добрив, ураження хворобами. Можливості камери на безпілотниках дозволять навіть визначити яка саме хвороба розвивається на посівах.

В перспективі дрони можуть також застосовуватись для виявлення огріхів в роботі техніки, пропусків, накладок, зупинок і загонів.

Вибір читачів за тиждень

Відео